KLOPSIKI W WERSJI SŁODKO-KWAŚNEJ
Wołowe kulki mięsne przypominające klopsiki z popularnego sklepu szwedzkiego, ale w wersji słodko-kwaśnej i pieczone w piekarniku... z sosem na bazie soku pomarańczowego, z dodatkiem sosu chili oraz sojowego. Są doskonałe i smakują o niebo lepiej niż te szwedzkie 😉 Można je podać z ziemniakami lub ryżem, a także z żurawiną. Pasują na obiad lub jako przekąska na spotkanie ze znajomymi.
Składniki:
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki bułki tartej
 - 1 łyżeczka przyprawy harissa
 - 3/4 szklanki soku pomarańczowego
 - 3 łyżki słodkiego sosu chili
 - 2-3 łyżki sosu sojowego
 - 1 łyżeczka cukru brązowego
 - 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
 - sól, pieprz
 
Wykonanie:
Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka, przyprawę harissa oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie formujemy nieduże kulki. Kulki mięsne układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Następnie kulki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego wlewamy do rondelka, dodajemy sos chili, sos sojowy oraz cukier i podgrzewamy na małym ogniu. W pozostałej ilości soku pomarańczowego rozprowadzamy mąkę kukurydzianą, a następnie wlewamy do sosu. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. 
Przygotowanym sosem polewamy klopsiki w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 25-30 min. Podajemy na ciepło. 












Bardzo smacznie wyglądają i bardzo chętnie zjadłabym kilka :)
OdpowiedzUsuńSmakują równie pysznie :)
UsuńCiekawa wersja klopsików połączenie tradycji i nowoczesnych smaków. Przepis w sam raz dla mnie ! :)
OdpowiedzUsuńpycha, ileż aromatów:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNiezłe te klopsiki :) Bardzo lubię z mięsa mielonego kotlety, ale pieczone w piekarniku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Te są właśnie z piekarnika :)
UsuńSuper, bardzo apetyczne klopsiki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny pomysł na klopsiki :) w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam je bo smakują świetnie :)
Usuń