ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW

Zapiekanka z bakłażanów to najpopularniejsze danie kuchni włoskiej znane pod nazwą Permigiana di melanzane. To plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym oraz mozzarellą i parmezanem, zapieczone w piekarniku. Jest to danie dość pracochłonne, ale efekt i smak wynagradza całą pracę 😊 Zapiekanka, pomimo smażenia bakłażanów, nie należy do ciężkich i pasuje zarówno na obiad, jak i kolację.


Składniki:
  • 3 bakłażany
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 250 g mozzarelli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g parmezanu
  • bazylia świeża
  • mąka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • zioła prowansalskie
Wykonanie:

Bakłażany dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około 5-7 mm, układamy na ręczniku papierowym, solimy i pozostawiamy na około 1 godz., aby odciekła z nich woda. Następnie płukamy je z soli, suszymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek, z obu stron na rumiany kolor.. Po usmażeniu bakłażany układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
Mozzarellę odsączamy z zalewy  i kroimy w kostkę. Listki bazylii myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy, również drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy: pieprz, sól, paprykę słodką oraz zioła. Gdy sos częściowo odparuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego posiekane listki bazylii. 
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i na dnie układamy warstwę bakłażanów. Przykrywamy je kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, układamy mozzarellę pokrojoną w kostkę i posypujemy parmezanem. Następnie układamy kolejną warstwę bakłażanów, sosu pomidorowego, mozzarelli i parmezanu, aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to mozzarella z parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Podajemy na gorąco.

  
  




  
  


  
  

  
  



Komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Zjadłabym taką zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na obiad aż chce się zrobić to cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłyśmy, bo nie przepadamy za bakłażanem ale może czas spróbować ponownie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej zapiekance bakłażan nie jest tak bardzo wyczuwalny, polecam spróbować :)

      Usuń
  4. Bardzo fana zapiekanka :) Bardzo lubię bakłażana i cukinię :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. No to nam się udało z tym bakłażanem. Pyszna zapiekanka :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny