BURGERY WOŁOWO-JAGLANE Z MANGO
Burgery ostatnimi czasy stały się bardzo modne, jak grzyby po deszczu pojawiają się w mieście nowe burgerownie. Bardzo lubię takie prawdziwe burgery, są one dużo lepszą opcją i na pewno zdrowszą od tych fast-foodów sieciówkowych. Jednak nic tak nie smakuje jak domowy burger zrobiony przez siebie samego 😉 Dlatego naleciała mnie ochota na zrobienie takiego burgera, tym bardziej, że upiekłam własne bułeczki. Aby mój burger był bardziej wartościowy i zdrowszy dodałam do mięsa mielonego kaszę jaglaną. Dzięki temu kotlety wyszły lżejsze,a w smaku pyszne!
Składniki:
Składniki:
- 400 g wołowego mięsa mielonego
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 kostki rosołowej
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- papryka słodka mielona
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 1/2 mango
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- kilka listków sałaty
- ser żółty
- bułki do burgerów → przepis
- ketchup, majonez, ulubiony sos
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Przenosimy ją do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2,5, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu mieszamy, aby nie przywarła do dna. Studzimy.
W misce mieszamy mielone mięso wołowe z wystudzoną kaszą jaglaną. Następnie dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. drobno pokrojoną cebulę, jajko, otręby pszenne, 2 łyżki mąki oraz przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie i paprykę mieloną. Mieszamy dokładnie dłonią, aż wszystkie składniki się połączą i formujemy kotlety. Pozostałą ilość mąki wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej uformowane kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na małym ogniu, aż zbrązowieją.
Bułkę do burgerów przecinamy na pół. Na dolnej części układamy ser oraz kolet wołowo-jaglany, zakrywamy górą częścią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3-4 min, aż ser lekko się roztopi. Dodatki myjemy, mango obieramy ze skóry ( pomidora i ogórka również możemy obrać) i wszystkie kroimy w plasterki, no oprócz sałaty 😉 Następnie wyciągamy z piekarnika i dodajemy ulubione dodatki - u mnie to: listek sałaty, plaster mango, plaster pomidora, 2-3 plasterki ogórka świeżego oraz ketchup i majonez. Całość możemy przekłuć patyczkiem do szaszłyków, wtedy nie rozpadnie się podczas jedzenia.
P.S. Burgery możemy wykonać również na grillu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-tqTcsSrmtTqKYuU756KA-D8rDQYJQw1QcGHdcW03dO1mmNIJjSypsI2U1n5E6ZhGnNbKnH6VO7fpBjVu9IwKcnGFWSIvv6OIIex__CszWzZXejfJylKVRKiMbRWHemY0dr2b-Y814yw/s640/20170324_191124.jpg)
Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Przenosimy ją do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2,5, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu mieszamy, aby nie przywarła do dna. Studzimy.
W misce mieszamy mielone mięso wołowe z wystudzoną kaszą jaglaną. Następnie dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. drobno pokrojoną cebulę, jajko, otręby pszenne, 2 łyżki mąki oraz przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie i paprykę mieloną. Mieszamy dokładnie dłonią, aż wszystkie składniki się połączą i formujemy kotlety. Pozostałą ilość mąki wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej uformowane kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na małym ogniu, aż zbrązowieją.
Bułkę do burgerów przecinamy na pół. Na dolnej części układamy ser oraz kolet wołowo-jaglany, zakrywamy górą częścią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3-4 min, aż ser lekko się roztopi. Dodatki myjemy, mango obieramy ze skóry ( pomidora i ogórka również możemy obrać) i wszystkie kroimy w plasterki, no oprócz sałaty 😉 Następnie wyciągamy z piekarnika i dodajemy ulubione dodatki - u mnie to: listek sałaty, plaster mango, plaster pomidora, 2-3 plasterki ogórka świeżego oraz ketchup i majonez. Całość możemy przekłuć patyczkiem do szaszłyków, wtedy nie rozpadnie się podczas jedzenia.
P.S. Burgery możemy wykonać również na grillu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-tqTcsSrmtTqKYuU756KA-D8rDQYJQw1QcGHdcW03dO1mmNIJjSypsI2U1n5E6ZhGnNbKnH6VO7fpBjVu9IwKcnGFWSIvv6OIIex__CszWzZXejfJylKVRKiMbRWHemY0dr2b-Y814yw/s640/20170324_191124.jpg)
Wow! Jaka fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPysznie wyglądają burgery :) Ach, żeby takie fast foody podawali w różnych barach fast food :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Dziękuje Patryku :)
UsuńPysznie wyglądają, powinny spodobać się moim dzieciom :) Dla dzieci uzdatniliśmy wodę w kuchni - założyliśmy na ujęciu wody filtr do wody firmy fitaqua i teraz dzieci same mogę sobie pobierać wodę prosto z kranu :) a my nie toniemy w hałdach pustych opakowań po mineralnej :)
OdpowiedzUsuńDla dzieci idealne :)
UsuńRobiłam kiedyś burgery z kaszy jaglanej i potwierdzam, że smakują rewelacyjnie! Mango musiało być super orzeźwiającym dodatkiem do całości :))
OdpowiedzUsuńJa ostatnio zakochałam się w kaszy jaglanej i wykorzystuje ją gdzie tylko mogę ;) A mango w burgerze naprawdę świetnie się komponowało :)
UsuńWyglądają bosko, chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam bo wyszły pyszne :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń