POLĘDWICZKI Z OSCYPKIEM I ŻURAWINĄ

I po urlopie...wróciłam 😊 Było super! Ale wszystko co dobre szybko się kończy i czas wracać do pracy. Będąc w górach ⛰ grzechem byłoby nie przywieźć ze sobą oscypków. Oscypki to dla mnie podstawa! Uwielbiam je ❤  I oto zaczynam od przepisu na polędwiczki wieprzowe zapieczone z oscypkiem i podane z żurawiną. Proste a zarazem wykwintne danie. Z pewnością zachwyci Waszych gości, pod warunkiem, że nie są wegetarianami bądź weganami 😉


 Składniki:
  • 4-5 polędwiczek wieprzowych
  • 2 oscypki
  • żurawina cała w słoiczku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • majeranek
  • tymianek
Wykonanie:

Polędwiczki wieprzowe myjemy, osuszamy, lekko rozklepujemy i przyprawiamy pieprzem, solą, papryką mieloną oraz ziołami. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 min.
Oscypki kroimy w plasterki. Następnie podsmażone polędwiczki przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nich plasterki oscypka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 min., aby ser lekko się podtopił. Wyciągamy z piekarnika i na podpieczone polędwiczki wykładamy żurawinę ze słoiczka. Danie możemy podać z pieczonymi ziemniakami -> przepis


  
  



Komentarze

  1. Super przystawka :) A oscypek jest doskonały do różnych przystawek :)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego połączenia jeszcze nie widziałam, zaintrygowałaś mnie. Będę musiała ich spróbować w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny