PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI

Ziemniaki 🥔....muszę przyznać, że nigdy za nimi nie przepadałam. Do tej pory gotowane ziemniaki nie są moim ulubionym dodatkiem do dań, ale ziemniaczki pieczone w piekarniku z ziołami to co innego 😉 Zakochałam się w nich od momentu, kiedy pierwszy raz je zrobiłam. Mogę je jeść same, z sosem koperkowym oraz jako dodatek do mięsa czy ryb. Są pyszne! Nigdy mi się nie nudzą - ostatnio dodaje je prawie do każdego dania 😊


Składniki:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy. Mniejsze ziemniaki kroimy w ćwiartki, a większe -w grubsze słupki. W misce mieszamy olej rzepakowy z solą, pieprzem, papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Wrzucamy do miski pokrojone ziemniaki i obtaczamy w oleju z przyprawami. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 min, aż ziemniaczki zrobią się rumiane i chrupiące.


  
  
  

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pysze i uwaga! uzależniają ;) Proszę koniecznie spróbować :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ja jestem miłośnikiem pieczonych ziemniaków, szczególnie lubię frytki :) Bardzo apetycznie wyglądają Pani przyrządzone ziemniaki :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone ziemniaczki, chyba każdy uwielbia takie przepisy i obiady. Zawsze dobrze dodać do nich sporo ziół dla pogłębienia smaku ale i w celach zdrowotnych. Ja jeszcze robię wariację z ziemniakami, aby smakowały jak z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ lecz wymaga to trochę więcej pracy i nie wszystkim może smakować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny