PIZZA LIBAŃSKA

Na przepis ten natrafiłam w jednej z książek i od razu przypadł mi do gustu. Bardzo lubię pizze 🍕 - pewnie jak większość z Was 😉  Mogę jeść ją na śniadanie, obiad i kolacje. Robiłam pizze w różnych wariantach, ale takiej jeszcze nie jadłam. Rożni się w smaku od typowej pizzy, ale to nie jest jej wada, wręcz przeciwnie- jest pyyyszna! Polecam wszystkim miłośnikom pizzy i nie tylko...


Składniki:

Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
  • 2 cebule
  • 500 g wołowiny
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Wykonanie:

Ciasto:
W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy aż drożdże rozpuszczą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż zaczyn zrobi się pienisty. 
W misce mąkę mieszamy z solą, następnie powoli dodajemy zaczyn oraz oliwę. Mieszamy dodając pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, zostawiamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie:
Wołowinę myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy ok. 5 min, aż zrobi się brązowa. Podsmażoną wołowinę wyjmujemy na talerz i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy do zeszklenia na tym samym tłuszczu co wołowina. Do cebuli wrzucamy ponownie mięso. Dodajemy orzeszki piniowe, ziele angielskie, chili oraz cynamon. Smażymy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mięso się nie przypaliło. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody.
Po tym czasie, zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy jajko oraz jogurt naturalny. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich rozwałkowujemy. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy nadzienie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min. 










Komentarze

  1. Wyśmienicie wyszła Pani pizza ;) Mniam. Bardzo lubię pizzę ;)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Proszę spróbować tej pizzy bo jest inna niż wszystkie :)

      Usuń
  2. Wygląda baaardzo smakowicie. Zapisuję do wykonania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny