CZARNE TAGLIATELLE Z PIETRUSZKĄ I ŁOSOSIEM WĘDZONYM

Witajcie po świętach! Domyślam się, że podobnie jak ja, nie możecie patrzeć już na pierogi, kapustę i inne świąteczne potrawy. Dlatego dla odmiany proponuję dziś inne smaki 🍝 - czarne tagliatelle, barwione atramentem z kałamarnicy z czosnkową nuta, a do tego świeża pietruszka, wędzony łosoś, czarne oliwki oraz orzechy włoskie. Pychota! Danie, któremu nie można się oprzeć 😉


Składniki:
  • 300 g czarnego makaronu tagliatelle
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pęczki pietruszki
  • 100 g czarnych oliwek
  • garść orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • odrobina oleju
Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy drobno siekamy i wrzucamy na patelnię - smażymy. Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki, a oliwki w plasterki. Orzechy włoskie grubo siekamy. Składniki wrzucamy na patelnię i podsmażamy ok. 2 min. Następnie wlewamy białe wino i wszystko dusimy do momentu odparowania wina. Wlewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1 min. i gotowe danie wykładamy na talerz.




  
  


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny