Zupa meksykańska z szarpanym kurczakiem

Przepis na szybką zupę w stylu meksykańskim. Do przygotowania pikantnej zupy meksykańskiej potrzebujemy czerwonej cebuli, czerwonej papryki, szarpanego fileta z kurczaka (wcześniej ugotowanego w bulionie) oraz trzech puszek - fasoli czerwonej, kukurydzy oraz krojonych pomidorów. Zupkę przyprawiamy kuminem rzymskim, czosnkiem, pastą chili oraz sokiem z limonki, dzięki temu jest aromatyczna i rozgrzewająca. 

Ta zupa meksykańska wychodzi przepyszna - gęsta i treściwa, o pikantnym smaku przełamanym nutą słodyczy pochodzącą od kukurydzy. Jeżeli lubicie naprawdę ostre smaki, to warto przed podaniem dodać też do zupy plasterki świeżej papryczki chili.

Świetnie smakuje podana z chrupiącymi nachosami, ale dodajemy je stopniowo, by nie rozmiękły w zupie lub możemy podać na osobnym talerzyku.


Zupa meksykańska z kurczakiem

Składniki:
  • 1 cebula czerwona 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 2 małe filety z kurczaka 
  • 700 ml bulionu + do ugotowania kurczaka 
  • sok z 1/2 limonki 
  • 1 łyżeczka pasty chili (opcjonalnie) lub 1/3 łyżeczki chili mielonego 
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia
Dodatkowo (do podania):
  • nachosy 
  • plasterki papryczki chili 
  • plasterki świętej limonki 
  • świeża kolendra lub natka pietruszki


Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy bulionem w takiej ilości, by cały kurczak znalazł się pod nim i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyciągamy na talerz i rozrywamy mięso za pomocą dwóch widelców (zgodnie z kierunkiem włókien).

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę.
Fasolę czerwoną oraz kukurydzę z puszki odsączamy z zalewy.

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną paprykę. Po około 2-3 min. smażenia dodajemy fasolę czerwoną, kukurydzę oraz pomidory z puszki. Smażymy wszystko jeszcze 2-3 min. i zalewamy bulionem. Zupę zagotowujemy, dodajemy szarpanego kurczaka i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min.

Dodajemy sok z limonki, pastę chili (lub chili mielone), kumin oraz czosnek granulowany. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 5 min.

Zupę rozlewamy na talerze. Podajemy z plasterkami papryczki chili, chipsami nachos oraz posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.


Pikantna zupa meksykańska z szarpanym kurczakiem

Zupa meksykańska z szarpanym kurczakiem i nachosami

Zupa meksykańska

Zupa z szarpanym kurczakiem


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny