Wszystko, co warto wiedzieć przed zakupem garnka żeliwnego

Garnek żeliwny często określa się mianem kultowego naczynia. Dawniej miał swoje stałe miejsce niemal w każdym domu. Obecnie żeliwny garnek przeżywa swój wielki powrót! Jeżeli i ty planujesz jego zakup do swojej kuchni, koniecznie przeczytaj ten artykuł! Znajdziesz w nim mnóstwo cennych informacji, które warto wcześniej poznać. Życzymy ci udanej lektury!



Mnóstwo zalet garnków żeliwnych

Jeżeli zastanawiasz się nad zakupem tego naczynia żeliwnego, powinieneś wcześniej poznać jego charakterystyczne cechy, a w tym zalety. To da ci znacznie lepszy obraz takich garnków do pieczenia. 

Jedną z ważniejszych zalet tych naczyń kuchennych jest ich bardzo duża trwałość. Każdy garnek żeliwny przy jego odpowiedniej pielęgnacji posłuży ci w niemal niezmienionym stanie przez wiele lat. 

Co ważne, podczas używania garnka żeliwnego emaliowanego temperatura w nim rozprowadza się wyjątkowo równomiernie. Ma to bardzo duży wpływ na lepsze zatrzymywanie wartości odżywczych w potrawach. Dzięki temu twoja żywność, którą przygotujesz przy pomocy żeliwnego garnka do pieczenia chleba albo innych posiłków, będzie o wiele zdrowsza i smaczniejsza.

Takie garnki to uniwersalne żeliwne naczynia, których możesz używać zarówno przy wykorzystaniu płyty indukcyjnej, jak i włożyć do piekarnika. Zastosowanie ich jest niezwykle szerokie. Dlatego to świetne rozwiązanie zarówno dla właścicieli kuchenek gazowych, jak i indukcyjnych. 

W nagrzanym garze żeliwnym ciepło utrzymuje się przez bardzo długi czas. Dzięki temu masz możliwość zaserwowania swojej potrawy nawet po kilku godzinach po jej przygotowaniu bez konieczności podgrzewania.

Taki garnek pozwala również na zrobienie potraw beztłuszczowo, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób przestrzegających restrykcyjnych diet albo unikających jedzenia potraw wysokotłuszczowych.


Jakie potrawy można przygotować przy pomocy żeliwnego garnka?

Garnki żeliwne polskie oraz te, które wykonano poza granicami naszego kraju, są wszechstronnymi naczyniami do gotowania czy pieczenia. Jeżeli masz ochotę przygotować przy ich pomocy zupę, ziemniaki czy gulasz, śmiało możesz to zrobić! Istotną korzyścią, która wynika z posiadania garnka żeliwnego jest to, ugotujesz w nim mnóstwo różnych potraw. 

Zdecydowanie warto zainwestować w garnek żeliwny do chleba. Tego typu naczynie działa jak mały piecyk. To sprawia, że chleb ma bardzo chrupiącą skórkę i mocny aromat. W celu przygotowania tego wypieku zainwestuj w jeden z garnków żeliwnych emaliowanych.

Zachęcamy cię do przygotowywania różnych posiłków w garnku żeliwnym. Zupy,  potrawki, mięsa czy zapiekanki będą wspaniale smakować, a przy tym to naczynie utrzyma ich ciepło przez wyjątkowo długi czas. W dodatku te potrawy będą zawierać w sobie więcej substancji odżywczych niż w przypadku używania innego rodzaju garnków do gotowania.


Jak prawidłowo dbać o garnki żeliwne?

W tym przypadku prawidłowego dbania o garnek żeliwny najważniejszą rolę odgrywa jego pierwsze użycie. Przed rozpoczęciem gotowania czy pieczenia należy go dokładnie umyć, korzystając wyłącznie z czystej wody i gąbki. Następnie powinno się go wysuszyć i nasmarować jadalnym tłuszczem, na przykład masłem. 

Co ważne, takie nacieranie garnka tłuszczem należy powtarzać raz na jakiś czas. Jeżeli nie będziesz tego robić, to naczynie żeliwne nieemaliowane może zacząć rdzewieć. A to bardzo szybka droga do przywierającego w nim jedzenia. Co ważne, nigdy nie dopuszczaj do tego, aby powierzchnia była tego naczynia była całkowicie odtłuszczona.

Czy jesteś gotowy na swój pierwszy zakup żeliwnego garnka? Masz już może jakiś model na oku? Zachęcamy cię do jego zakupu! Powodzenia podczas gotowania!



* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny