Wiśniowa kora dębu

Ciasto kora dębu, zwane też korą orzechową, w wersji oryginalnej, tej najbardziej znanej z brzoskwiniami jest już na moim blogu → KORA DĘBU

Tym razem wykonałam to ciasto w formie tortu, z wiśniami zamiast brzoskwiń. Składa się ono z dwóch blatów orzechowo-kokosowych przełożonych wiśniową masą budyniową przygotowaną na bazie soku z wiśni oraz delicjami wiśniowymi nasączonymi w kawie z procentami. Na wierzchu znajdują się wiśnie ze słoika oraz galaretka wiśniowa. Jak dla mnie petarda!
Osobiście ta wersja wiśniowa dużo bardziej przypadła mi do gustu niż brzoskwiniowa. Ciasto jest przede wszystkim mniej słodkie, a lekko kwaśne wiśnie sprawiają, że ma ono orzeźwiający smak.
Polecam spróbować, szczególnie osobom, które nie przepadają za przesłodzonymi wypiekami.


Kora dębu z wiśniami


Składniki:

Ciasto orzechowe: 
  • 6 białek 
  • 2 żółtka 
  • ok. 2/3 szklanki cukru 
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich 
  • ok. 80 g wiórków kokosowych 
  • 50 g rodzynek 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
Masa budyniowa: 
  • sok z 1 słoika wiśni (słoik 720 g) 
  • 4-5 łyżek cukru 
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g) 
  •  250 g miękkiego masła 
  • 4 żółtka 
  • woda 
Dodatkowo: 
  • wiśnie drylowane ze słoika 
  • 2 galaretki wiśniowe 
  • 2 op. delicji wiśniowych 
  • ok. 1/4 szklanki mocnej kawy 
  • 50 ml wódki


Ważne wskazówki:
  • przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, należy najpierw przeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami i rozplanować sobię pracę 
  • szklanka = 250 ml 
  • ciasto na tortownicę 20-21 cm, wyjdzie też w blaszce o wymiarach 23 x 23 cm 
  • potrzeba dwóch blaszek o tych samych wymiarach- jeżeli nie posiadacie dwóch identycznych blaszek, to najpierw trzeba upiec jedną sztukę z połowy porcji, a dopiero następną z drugiej połowy. Drugą porcję przygotować, gdy kończy się piec pierwsza, gdyż podczas długiego oczekiwania opadnie piana z białek 
  • masło do masy budyniowej musi być miękkie
  • użyto drylowanych wiśni w słoiku o masie 720 g


Wykonanie:

Ciasto orzechowe: 
Orzechy włoskie mielimy, a rodzynki kroimy na drobne kawałki. 
W misce mieszamy zmielone orzechy z wiórkami kokosowymi, rodzynkami, mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. 

W drugiej misce białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru dodajemy dopiero, gdy poprzedni cukier się rozpuści. Do lśniącej piany z białek dodajemy żółtko i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. 
Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i mieszamy wszystko delikatnie łyżką drewnianą. 

Masę dzielimy na dwie równe części i wykładamy do dwóch identycznych tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy około 30-35 min. Studzimy na kratce. 

W między czasie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w ok. 600-700ml gorącej wody. Studzimy. 

Masa budyniowa: 
Sok z wiśni wlewamy do garnka i dodajemy tyle wody, by sok + woda = 500ml. Dodajemy cukier i zagotowujemy. 

W 150 ml wody rozprowadzamy proszki budyniowe i dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, do połączenia składników. Mieszaninę wlewamy do gotującego się soku wiśniowego, energicznie mieszamy i trzymamy na ogniu, aż budyń zgęstnieje. 
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy. 

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. 

Zaparzamy kawę, studzimy i mieszamy z wódą. 

Składanie ciasta: 
Jeden blat ciasta umieszczamy w blaszce, której się piekł. 
Odkładamy 2 łyżki masy budyniowej, a pozostałą ilość dzielimy na 2 równe części. 
Na blat orzechowy umieszczony w blaszce rozsmarowujemy pierwszą część masy budyniowej. Na masie układamy delicje czekoladą do dołu. Biszkopty delicji dobrze nasączamy kawą z wódką. Następnie na delicjach rozsmarowujemy drugą część masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem orzechowym. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy odłożone 2 łyżki masy, układamy wiśnie i zalewamy tężejącą galaretką. 
Wkładamy do lodówki na całą noc.


Kora orzechowa z wiśniami

Ciasto bakaliowe z wiśniami

Ciasto przekładane z wiśniami i galaretką

Ciasto z wiśniami i galaretką




Komentarze

  1. A niech mnie!!! Już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję tego ciasta w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho. Z chęcią spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam ciasta z wiśniami. Te wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny