Wegańskie lody truskawkowo-kokosowe

Nadciągnęła do nas fala upałów i częściej sięgamy po różnego rodzaju zimne desery, jak np. lody. Jednak najlepsze i najzdrowsze są lody domowe, przygotowane z naturalnych składników, bez polepszaczy i zbędnych dodatków. Przygotowanie lodów w domu jest bardzo proste, nawet bez konieczności posiadania maszyny do lodów. Samą masę wykonuje się bardzo szybko, ale mimo wszystko trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdyż proces schładzania lodów jest dość czasochłonny. Warto też podczas mrożenia przemieszać lody przynajmniej raz.
Lody domowe różnią się też od tych kupnych tym, że zaraz po wyciągnięciu z zamrażalki są dość twarde i aby je nałożyć, muszą chwilę postać w temperaturze pokojowej. Dlatego lepiej mrozić je w małych pojemnikach, by po wyciągnięciu z zamrażalki spożyć w całości 😉
Dzisiaj u mnie rządzą lody w wersji FIT: - bez śmietanki, - bez jajek, - bez cukru. Są to wegańskie lody truskawkowe przygotowane na bazie mleczka kokosowego oraz kokosowego jogurtu naturalnego. Słodzone są syropem z agawy, ale równie dobrze można posłodzić je miodem. Do przygotowania lodów użyłam świeżych truskawek, ale jak macie jeszcze zapasy mrożonych z tamtego roku to również się sprawdzą.





 Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 160 g jogurtu kokosowego naturalnego
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy


Wykonanie:

Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i blendujemy na gładki mus.
Mleczko kokosowe miksujemy z jogurtem kokosowym oraz miodem/syropem z agawy. Następnie dodajemy mus truskawkowy i miksujemy do połączenia składników. Próbujemy masy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze miodu lub syropu z agawy.
Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na około 30-60 min. Po tym czasie, lody wyciągamy i dokładnie mieszamy. Ponownie wkładamy do zamrażalki. Lody gotowe są do spożycia po około 2-3 godzinach. Jednak zanim przełożymy je do pucharków, lody muszą chwilę postać w temperaturze pokojowej.








Komentarze

  1. Nie jadłam jeszcze takich, muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam dzisiaj - pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy zamiast jogurtu kokosowego może być zwykły?
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, jeżeli nie zależy nam by lody były wegańskie 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny