piątek, kwietnia 19, 2019

WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW

Nie ma Wielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie je mięsa. Dlatego alternatywą jest żurek wegetariański. Jednak u mnie nie jest to typowy żurek bez kiełbasy, lecz przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków, zamiast tradycyjnego zakwasu. Dodatkowo jest on pełen grzybów, a podany jest z jajkiem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Coś pysznego! Jego smak jest wyjątkowy! Jak dla mnie (i mojego męża 😉) zdecydowanie lepszy od znanego nam żurku na zakwasie. Jest delikatniejszy...
Woda z kiszonych ogórków idealnie nadaje się, zamiast tradycyjnego zakwasu, również do przygotowania żurku na kiełbasie. Tylko musi być to woda z ogórków domowych lub kupnych, ale ekologicznych (kiszonych nie kwaszonych!). Jest to świetna alternatywa, gdy zapomnieliśmy nastawić domowy zakwas, gdyż żurek na wodzie z ogórków robi się ekspresowo. I zdecydowanie jest to zdrowsza wersja od kupowanych żurków w proszku... 



Składniki:
(4-5 porcji)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść grzybów suszonych
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 1/2 litra wody z kiszonych ogórków ( nie kwaszonych!)
  • 3 łyżki mąki pszennej lub żytniej
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 4-5 jajek
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szczypta soli



Wykonanie:

Suszone grzyby zalewany szklanką wrzątku i pozostawiamy do momentu, aż wystygną. Odcedzamy.

Marchewki, pietruszkę i selera obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy. Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, a selera i pietruszkę pozostawiamy w całości. Cebulę oraz czosnek obieramy. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy wystudzone i odcedzone grzyby oraz przyprawy: listki laurowe i ziela angielskie. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30-45 min.
W wodzie z ogórków kiszonych rozprowadzamy mąkę.
Po tym czasie, wszystkie warzywa wyciągamy (oprócz marchewki i grzybów), a do wywaru wlewamy wodę z ogórków razem z mąką. Na końcu dodajemy zahartowaną śmietanę. Całość zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.

W między czasie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupki. Każde jajko kroimy na pół.
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
W misce mieszamy oliwę z solą i majerankiem, a następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i dokładnie całość mieszamy. Ziemniaki w oliwie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 min.

Na talerz wykładamy ugotowane i przekrojone jajko oraz porcję upieczonych ziemniaczków i całość zalewamy żurkiem.








1 komentarz:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger