środa, kwietnia 10, 2019

POMIDOROWE BUŁECZKI PLECIONE

Bułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny, pomidorowy smak i aromat. Również zioła toskańskie, w składzie których znajdziemy m.in. płatki pomidorowe, bazylie, czosnek i oregano, sprawiają, że bułeczki są bardzo aromatyczne.
Z racji tego, że do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej, to są one dość ciężkie i zbite, a przez to też syte. Już jedna bułeczka jest w stanie zaspokoić głód. Są naprawdę przepyszne! Urzekły mnie swoim wyjątkowym smakiem. Dodatkowo postanowiłam zrobić je w wersji plecionej, dzięki temu świetnie się też prezentują.
P.S. W przepisie instrukcja plecionki krok po kroku ⇩




Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżeczki ziół toskańskich
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • zioła toskańskie


Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier oraz zioła i mieszamy wszystkie składniki. W ciepłej wodzie rozprowadzamy koncentrat pomidorowy, a następnie powoli wlewamy do miski i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-80 min., do wyrośnięcia.
Po tym czasie, ciasto wyciągamy na stolnicę, podsypujemy mąką, zagniatamy i formujemy szeroki wałek, który dzielimy na 9-10 równych części ⇩

Każdą część rolujemy na wałeczek długości 35-40 cm ⇩

i zaplatamy:
1. Robimy pętelkę z dziurką w środku ⇩ 

2. Końcówkę przeplecioną od góry przelatamy od dołu ⇩

3. Końcówkę przeplecioną od dołu przeplatamy od góry ⇩

4. Pozostałe końcówki sklejamy ze sobą ⇩ 

i zawijamy pod spód ⇩
 



Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 min., aby podrosły. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 min. Studzimy na kratce.













Przepis bierze udział w konkursie:

3 komentarze:

  1. Jestem bardzo ciekawa smaku tych bułeczek, oczywiście wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo, tak zapleść :) Krok po kroku na pewno to ułatwi :) super

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też kiedyś posypałam bułki ziołami toskańskimi i efekt ten sam- zioła się spaliły :(. Ale same bułki i sposób ich uformowania bardzo fajny :).

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger