poniedziałek, marca 04, 2019

KARKÓWKA PO CYGAŃSKU

Pyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata! 
Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło moje spojrzenie na karkówkę. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie! 
Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. 
Idealna propozycja na niedzielny obiad...



Składniki:
  • ok. 600-700 g karkówki
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 4 ogórki kiszone
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra
  • czosnek granulowany
  • 2-3 łyżki oleju
  • mąka do oprószenia
Sos:
  • 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej


Wykonanie:

Karkówkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki, które przekrawamy na pół. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w półplasterki. 

Sos:
Do wysokiego naczynia przelewamy pomidory z puszki i blendujemy na gładki sos. Mieszamy z wodą i octem jabłkowym. Następnie dodajemy ketchup, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz cukier i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu.


Karkówkę wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i kroimy w grubą kostkę. Kawałki mięsa oprószamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju, na patelni. Następnie umieszczamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Na mięsie wykładamy piórka cebuli, następnie pokrojone pieczarki, kawałki papryki i na wierzchu ogórki kiszone. Całość zalewamy sosem i przykrywamy naczynie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godz.
Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger