poniedziałek, lutego 25, 2019

BEZGLUTENOWA ROLADA BISZKOPTOWA ZE SZPINAKIEM

Rolada biszkoptowa w wersji bezglutenowej, nadziana szpinakiem z dodatkiem sera feta. Połączenie tak proste, a zarazem bardzo smaczne. Wykonana z mąki ryżowej jest lekka i puszysta, choć bardziej zbita niż w przypadku mąki pszennej. Jest to świetna opcja dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Sprawdzi się idealnie jako przystawka na różnego rodzaju imprezach, ale również spełni rolę zdrowego i lekkiego drugiego śniadania na wynos, np. do lunchboxa.


 Składniki:
  • 5 jajek
  • 4-5 łyżek mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 op. sera feta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy mąkę ryżową, odrobinę pieprzu i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Masę wylewamy na dużą blaszkę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-13 min.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy rozdrobniony szpinak (bez rozmrażania). Gdy szpinak się rozmrozi i woda z niego wyparuje, wtedy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Ser feta kroimy w drobną kostkę.
Na gorącym biszkopcie rozsmarowujemy gorącą masę szpinakową i posypujemy pokrojonym serem feta. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Zawijamy w ten papier i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Kroimy w plastry i układamy na talerzu.





3 komentarze:

  1. Fajnie Ci wyszło z samej ryżówki, ja bym chyba wykorzystała jakąś mieszankę, dla pewności. Super, że wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, nie wiedziałam, że taka rolada wyjdzie bez mąki pszennej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, spróbowałam, wyszło smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger