Ciastka musli z jagodą peruwiańską

Ciasteczka bogate w musli, które składa się głównie z płatków owsianych, płatków kukurydzianych i preparowanego ryżu brązowego oraz dodatków, takich jak: nasiona sezamu, chipsy bananowe i jagody peruwiańskie. Bez dodatku cukru i mąki! Słodzone są miodem. To zdecydowanie zdrowsza wersja kupnych ciasteczek, które zazwyczaj mają wątpliwy skład.
Bogate w mieszankę zbożową ciastka dają zastrzyk energii na długi czas i zaspakajają głód, dlatego warto je wziąć ze sobą na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Dodatkowo zawierają jagody peruwiańskie, zwane też miechunką jadalną, które są skarbnicą witamin i składników mineralnych - zawierają dużą ilość witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12), wit. A, wit. C, a także wapnia i fosforu. Jak na owoce posiadają także bardzo dużo białka.
Zachęcam do przygotowania takich ciastek musli w domu, bo wykonanie ich jest banalnie proste i szybkie - wszystkie składniki mieszamy łyżką, masę wykładamy do blaszki i do piekarnika 😉



Składniki:

Wykonanie:

Masło roztapiamy w rondelku i mieszamy z miodem.
Jajko wbijamy do kubka, rozkłócamy je i mieszamy z mlekiem.
Chipsy bananowe łamiemy na mniejsze kawałki. Jagody peruwiańskie kroimy na pół.

W misce mieszamy składniki suche: płatki owsiane, płatki kukurydziane, ryż preparowany, sezam, len mielony, chipsy bananowe oraz jagody peruwiańskie. Następnie do składników suchych dodajemy masło z miodem oraz wlewamy mleko z jajkiem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do blachy (wymiary ok. 14 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ubijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. Studzimy na kratce, a następnie kroimy na ciasteczka dowolnej wielkości.


















* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis




Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny