Świderki francuskie z szynką parmeńską

Szybka przekąska z ciasta francuskiego... świderki z czosnkową nutą, nadziewane szynką parmeńską oraz mozzarellą. Tylko 10 minut naszej pracy! Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać same lub z sosami, np. czosnkowym. Świetnie pasują do piwa, a także jako przekąska do filmu lub na wieczór z przyjaciółmi. Idealne również jako dodatek do sałatki, np. NAJPROSTSZA SAŁATKA Z ROSZPONKI 😉




Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego świeżego
  • ok. 90 g szynki parmeńskiej
  • ok. 100 g tartej mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

Oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem niedźwiedzim.
Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Na połowie ciasta rozsmarowujemy oliwę z czosnkiem, a następnie układamy szynkę parmeńską, posypujemy startym serem mozzarella i przykrywamy drugą połową ciasta. Tniemy na paski o szerokości około 2 cm. Każdy z nich skręcamy kilka razy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 min.
Podajemy same lub z sosem czosnkowym.







Komentarze

  1. świderki wyglądają pysznie i na pewno też tak smakują

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia coś takiego piekła - pamiętam do dzisiaj. Zawsze mnie dziwiło, że pasuje do tego zestawu jeszcze kminek w całości!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny