wtorek, grudnia 11, 2018

ROSYJSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA (warstwowa)

Rosyjska sałatka warstwowa ze śledziami znana jest też pod nazwą "Szuba" lub po prostu "Śledzie pod pierzynką z buraczkami". Jest kilka wersji tej sałatki, a jej podstawowy przepis zawiera śledzie, buraki, ziemniaki, cebulę oraz jajka. Natomiast wersja na bogato może być rozszerzona o marchewkę, ogórki kiszone lub jabłka.
U mnie przepis w rozszerzonej wersji z ogórkami kiszonymi i jabłkami, jednak bez marchewki 😉
Sałatka ta jest dość pracochłonna, jednaj jej efekt końcowy wynagradza włożony wysiłek. Mimo bardzo prostych składników smakuje genialnie! Poza tym, świetnie prezentuje się na stole.
Idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia 🎄



Składniki:
  • 4 filety śledziowe solone
  • 3 średnie buraki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 małe jabłka
  • 4 jajka
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • ok. 400 ml maślanki


Wykonanie:

Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy maślanką. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę.
Buraki myjemy i gotujemy razem ze skórką w osobnym garnku lub możemy zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku (190 stopni przez 60-90 min. w zależności od wielkości buraków). Miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jabłka obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i oddzielamy żółtka od białek. Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach najpierw białka, a później żółtka.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie mieszamy ją z pokrojonymi śledziami.
Ogórki kroimy w drobną kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Sałatkę możemy przygotować w jednej dużej salaterce lub też podzielić na porcje i przygotować ją w małych pucharkach lub na talerzykach (np. za pomocą obręczy).
Kolejność układania składników jest następująca:
1- śledzie z cebulą
2- majonez (2 łyżki)
3- ogórki kiszone
4- ziemniaki, lekko oprószyć solą i pieprzem
5- jabłka
6- majonez (2 łyżki)
7- buraki, oprószyć pieprzem
8- białko jaj
9- majonez (2 łyżki)
10- żółtka jaj
11- szczypiorek

Gotową sałatkę wkładamy do lodówki, aby wszystkie warstwy się przegryzły.
Przechowujemy w lodówce.











6 komentarzy:

  1. wygląda świetnie! i pewnie tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. A takiej jeszcze nie jadłam...do spróbowania!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te warstwy wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakby to powiedzieć każdy spróbował i każdy stwierdził że to SYF. NIE POLECAM. Właśnie prawie cała ląduje w koszu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda :( u mnie to HIT na stole i dziś robię ją już drugi raz...
      A sałatka ta nie jest moim wymysłem tylko jest ogólnie znana

      Usuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger