czwartek, grudnia 13, 2018

MAKOWIEC JAPOŃSKI

Mak na święta Bożego Narodzenia to u nas tradycja i w prawie każdym domu przygotowuje się potrawę lub ciasto z makiem. Tak więc, przychodzę dziś z przepisem na proste ciasto makowe zwane makowcem japońskim, a to dlatego, że w składzie ma jabłka. Ciasto dość popularne, więc większość z Was pewnie je zna.... ale warte przypomnienia z okazji zbliżających się świąt, bo nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i z pewnością uda się każdemu, a poza tym jest mało pracochłonne - co w okresie świątecznych przygotowań jest dużym plusem. Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Poza tym, w składzie nie zawiera mąki, tylko kaszę mannę. 
Warte polecenia!




 Składniki:
  • 200 g maku mielonego
  • 250 ml mleka
  • 4 duże jajka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 średnie jabłka
  • 100 g bakalii (u mnie - mieszanka studencka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • do posypania: chipsy kokosowe, wiórki kokosowe, orzechy włoskie

Wykonanie:

Mielony mak zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy, aż całe mleko zostanie wchłonięte.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki. 
Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami sparzony mak i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy kolejno kaszę mannę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy starte na tarce jabłka oraz pokrojone bakalie i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przenosimy do formy (o wymiarach 28 x 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min. Studzimy.
P.S. Ciasto możemy upiec także w mniejszej blaszce, wtedy będzie wyższe.

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ciepłą rozprowadzamy na wystudzonym makowcu. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi, chipsami kokosowymi lub wiórkami kokosowymi. 








3 komentarze:

  1. My zrobiłyśmy makowca z komosą i też był przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa z wigilijnego stołu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne ciasto, w moim domu tez co roku królowało na stole

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger