środa, listopada 28, 2018

MAKARON Z FASOLI MUNG Z WARZYWAMI W STYLU ORIENTALNYM

Danie w stylu azjatyckim... bezglutenowy makaron z fasoli mung na sposób wegetariański - z warzywami takimi jak: marchewka, papryka, papryczka chili, por, imbir, czosnek, cebula, a do tego chrupiące orzechy ziemne oraz sezam. Całość przygotowana jest na bazie sosu z sosem sojowym oraz limonką. Pychotka! Jest to danie bardzo aromatyczne i znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków - ostrego, kwaśnego i słodkiego. Makaron z fasoli mung po obróbce termicznej staje się przezroczysty i nie ma on specjalnego smaku oraz zapachu, dlatego idealnie komponuje się z tak wyrazistym sosem warzywnym.
Danie to przygotowuje się w tempie ekspresowym, a smakuje naprawdę znakomicie!
Nie tylko dla wegetarian...





Składniki:
  • 200 g makaronu z fasoli mung Radix-Bis
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • ok. 3 cm świeżego imbiru
  • 1 por
  • 1 papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki sezamu Radix-Bis
  • garść orzechów ziemnych niesolonych
  • 1 limonka
  • 200 ml wody
  • 5 łyżek sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól, pieprz (opcjonalne)
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Przygotowujemy składniki:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Pora obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Papryczkę chili oraz paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy nasiona. Papryczkę chili kroimy bardzo drobno, natomiast paprykę kroimy w kostkę. Marchewki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie słupki.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, imbir oraz papryczkę chili. Chwilę podsmażamy i dodajemy cebulę oraz pora. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy marchewkę oraz paprykę. Smażymy około 8-10 minut. Na końcu wrzucamy garść orzechów ziemnych i dodajemy 1 łyżkę sezamu.
W wysokim naczyniu mieszamy ze sobą wodę z sosem sojowym oraz sokiem z limonki i miodem. Do sosu dodajemy też paprykę słodką mieloną. Po dokładanym wymieszaniu zalewamy warzywa na patelni. Mieszamy i trzymamy na ogniu kilka minut.

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Mój makaron najpierw trzeba było wymoczyć w wodzie przed gotowaniem przez 5 min., a następnie gotować we wrzącej wodzie przez 1 min.
Gotowy makaron dodajemy do warzyw na patelni i mieszamy całe danie. Podsmażamy przez ok. 2 min., a na końcu posypujemy resztką sezamu.





















2 komentarze:

  1. Jadłyśmy kiedyś ten makaron i jest naprawdę ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszą mnie te orientalne smaki, muszę w końcu zrobić coś podobnego...
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger