środa, września 05, 2018

SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI

Soczewicówka...zupa z soczewicy przygotowana na wzór grochówki, tylko zamiast grochu łuskanego dodałam czerwoną soczewicę. Gęsta i treściwa zupa z mięsną wkładką w postaci kawałków schabu oraz frankfurterek zadowoli z pewnością nie jednego faceta 😉 Wygląda i smakuje prawie jak grochówka, a gotuje się ją dużo szybciej, gdyż soczewica czerwona potrzebuje mniej czasu, aby była rozgotowana niż groch łuskany. Poza tym, czerwona soczewica to bogate źródło witamin z grupy B:  B1, B2, PP, B5, B6 oraz kwasu foliowego, witaminy K, a także składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, fosforu. Spożywanie jej zapobiega nadciśnieniu oraz zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Taka zupka to idealne danie jednogarnkowe na nadchodzącą jesień 🍂🍂🍂



Składniki:
  • 2 szklanki soczewicy czerwonej
  • ok. 300 g frankfurterek
  • ok. 300 g schabu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju

Wykonanie:

Schab myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Frankfurterki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony schab. Gdy białko mięsa się zetnie dodajemy cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy frankfurterki. Smażymy około 3-4 min. i całość zalewamy gorącą wodą w ilości 2-2,5 litra. Do garnka wrzucamy liścia laurowego i ziela angielskie. Zagotowujemy i dodajemy ziemniaki oraz soczewicę (wcześniej przepłukaną na sitku pod bieżącą wodą). Gotujemy do momentu, aż soczewica się rozgotuje, a ziemniaki zmiękną (ok. 10-15 min.). Na końcu dodajemy startą marchewkę i pietruszkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze przez około 5 min. i zupka gotowa!



  




6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie treściwe zupki! Na jesienne dni najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. staram się, by soczewica często gościła w naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! U mnie z tą soczewicą to bywa różnie ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger