poniedziałek, września 10, 2018

DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA)

Delikatne pulpety z mięsa drobiowego w kremowym sosie serowym o intensywnym smaku - jak dla mnie obiad idealny ❤ Sos przygotowałam na bazie sera pleśniowego - gorgonzola, dzięki temu zyskał on wyrazisty i intensywny smak, a dodatkowo aromatu nadał mu dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem.
Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami.



Składniki:

Pulpety:
  • ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki mąki (do obtoczenia)
  • olej do smażenia
Sos serowy:
  • 150 g sera pleśniowego, np. gorgonzola
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 1 szklanka bulionu
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Pulpety:
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umyty koperek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na talerz wysypujemy mąkę. Z masy formujemy burgery i obtaczamy je w przygotowanej mące. Smażymy na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni, z obu stron, do zrumienienia. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni.

Sos serowy:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu pulpetów. Przenosimy do garnka z mięsem, a następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.
Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz białe wino. Podgrzewamy przez kilka minut, a na końcu dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy (u mnie: gorgonzola). Mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści, a następnie blendujemy, aby sos miał kremową konsystencję. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy pulpety i podgrzewamy jeszcze przez 2 min.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i np. makaronem lub kopytkami.

Rada:
Smak sosu jest dość intensywny. Aby złagodzić jego smak należy dać mniej sera pleśniowego - na początku dodać 100 g i sprawdzić czy smak nam odpowiada 😉













6 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger