środa, sierpnia 08, 2018

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BANANOWYM

Znane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale trochę w innej odsłonie... z kremem bananowym 🍌🍌🍌
Ciasto to nie było planowane, ale zalegały mi w domu marchewki i banany, aby się nie zmarnowały musiałam coś wymyślić. Najlepszym sposobem na wykorzystanie marchewki to właśnie ciasto marchewkowe, a krem bananowy to była czysta improwizacja. Muszę przyznać, że to połączenie korzennego ciasta marchewkowego ze słodkim kremem bananowym komponuję się na prawdę dobrze... 😋




Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka drobno startej marchewki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 banany + kilka plasterków do dekoracji
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • garść płatków migdałowych
  • 50 g gorzkiej czekolady 

Wykonanie:

Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy mąkę przesianą przez sito, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami opisanymi wyżej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (średnica około 24 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40-50 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto stygnie możemy przystąpić do przygotowania kremu.


Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i studzimy. Banany kroimy w cienkie plasterki i rozgniatamy widelcem. Uzyskaną papkę bananową mieszamy z wystudzoną żelatyną. 
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie porcjami dodajemy banany wymieszane z żelatyną. Na końcu wrzucamy garść migdałowych płatków, cały czas miksując. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Gdy ciasto wystygnie przecinamy go na pół i lekko ścinamy wierzch. Na spód ciasta wykładamy większą część kremu, posypujemy startą czekoladą i przykrywamy górną częścią ciasta. Wierzch i boki również smarujemy kremem. Całość posypujemy startą czekoladą i przyozdabiamy plasterkami bananów.
Ciasto wkładamy do lodówki.





P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

8 komentarzy:

  1. Na takie ciasto to ja się wpraszam 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie ciasto wychodzi z Twojego przepisu. Jestem zachwycona, bo nie potrzeba wiele czasu na jego przygotowanie a smakuje mega dobrze! Wzór! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i nic się nie zmarnowało a wyszło super ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto z bananami zawsze musi wyjść pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale Twoje z kremem bananowym jeszcze bardziej mnie kusi :) <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Dlaczego mam -10 do umiejętności pieczenia?! Ja chcę takie ciacho :(

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger