wtorek, lipca 03, 2018

GRYCZANE CIASTECZKA Z PISTACJAMI

Ciasteczka czekoladowe w zdrowszej wersji... wegańskie i bez glutenu. Wykonane są z mąki gryczanej, która posiada liczne właściwości zdrowotne, a słodzone ekologicznym cukrem kokosowym, który nie jest rafinowany, nie zawiera sztucznych barwników i posiada wysoką zawartość składników mineralnych. Poza tym, cukier kokosowy ma niski indeks glikemiczny, stabilizując poziom glukozy we krwi. Naturalnie występujące enzymy, spowalniają wchłanianie cukru do krwi. Nie powoduje nagłego skoku glukozy w organizmie, co ma bardzo duże znaczenie w przebiegu cukrzycy typu 1 i 2.
Ciasteczka nie są za słodkie, a dodatek solonych pistacji nadaje im ciekawego smaku. Ogólnie, ze względu na zdrowszy skład, różnią się smakiem od tradycyjnych ciastek, ale nie jest to ich wada, a zaleta. Ciasteczka są naprawdę pyszne, a do tego miękkie i kruche. A co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Na takie ciasteczko można się skusić bez wyrzutów sumienia 😉 
Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci.



Składniki:

Wykonanie:

Pistacje obieramy ze skorupki i drobno siekamy.
W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę kokosową i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min.
Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego kulki wielkości orzecha. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy w otwartym piekarniku.





















12 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, jeszcze nigdy nie piekłam gryczanych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasteczka. Chyba je zrobię, bo uwielbiam pistację.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pistacje całym sercem <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy smak mąki gryczanej i te ciacha są dla nas idealne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ostatnio stałam się fanką mąki gryczanej ;)

      Usuń
  5. Moja córka uwielbia lody pistacjowe, ciekawe co by powiedziała na takie ciastka :) super są

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka są pyszne, choć nie są jakoś szczególnie słodkie, więc nie każdemu dziecku mogą smakować ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger