wtorek, czerwca 05, 2018

MINI TORCIKI ARBUZOWE (bez pieczenia)

Lekkie torciki idealne na letni deser... arbuzowe blaty przełożone bitą śmietaną, oblane gorzką czekoladą. Orzeźwiający deser, który najlepiej smakuje zimny, prosto z lodówki. Nie jest on za słodki, a soczysty arbuz sprawia, że je się go z wielką przyjemnością, nawet w upalny dzień.
Arbuz to owoc idealny na upalne dni, gdyż w składzie ma ponad 90% wody i doskonale gasi pragnienie. A ponadto zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki, opóźniając proces starzenia i hamując rozwój komórek nowotworowych. Arbuz wspomaga pracę serca, zapobiega zawałom oraz obniża ciśnienie krwi. Korzystnie wpływa również na układ pokarmowy i przyśpiesza przemianę materii. Jest on źródłem wielu składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych.
Dlatego zachęcam Was - jedzcie arbuzy!



Składniki:
( 2 szt.)
  • 2 plastry arbuza o grubości 1-1,5 cm
  • 200 ml śmietany 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Z każdego plastra arbuza wycinamy po 2 krążki o wielkości około 8-10 cm, za pomocą wykrawacza do pączków. Osuszamy z nadmiaru soku na ręczniku papierowym. Pozostałego arbuza (bez skóry) kroimy w małą kosteczkę i umieszczamy w lodówce, np.w filiżance.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Studzimy. 
Z tabliczki czekolady odłamujemy 2-3 kostki i ścieramy je na tarce o małych oczkach.
Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na sztywną masą. Następnie dodajemy małymi porcjami wystudzoną żelatynę, nie przerywając miksowania. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Wkładamy do lodówki na 10-15 min.
Na pierwszym krążku arbuzowym rozsmarowujemy 1/4 masy śmietanowej i przykrywamy drugim krążkiem arbuzowym. Na wierzchu oraz bokach rozsmarowujemy kolejną 1/4 porcji masy śmietanowej. Te same czynności powtarzamy z drugim torcikiem arbuzowym. Wkładamy oba torciki do lodówki na około 20 min.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę gorzką rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Rozpuszczoną czekoladą polewamy torciki i ozdabiamy kawałkami arbuza.
Wkładamy do lodówki do momentu zastygnięcia czekolady. 
Przechowujemy w lodówce.














14 komentarzy:

  1. Ale fajny pomysł! W życiu bym na to nie wpadła:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, pomysłowy przepis a torcik wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wpadłabym na to żeby zrobić takie połączenie! Chętnie bym zjadła coś takiego. Muszę wykorzystać ten przepis jak najszybciej. Wygląda zdrowo i smakowicie. Świetny pomysł na zdrowy deser, naprawdę! Chyba skuszę się sama zrobić to dziś na kolację. Środa to już taki mały piątek, więc należy się nagroda co nie. Pozdrawiam i dziękuję za kolejny fajny przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:)
      Przepis nie jest trudny i mało pracochłonny, więc polecam wypróbować bo smakuje naprawdę znakomicie!
      A przyjemności trzeba sobie sprawiać niezależnie od dnia tygodnia ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wspaniale się prezentują, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Polecam spróbować bo wspaniale też smakuje :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger