czwartek, czerwca 28, 2018

PIEROGI LENIWE Z PRAŻONYMI CZEREŚNIAMI

Pierogi leniwe to takie kluski z twarogu, jaj i mąki pszennej, podawane na słodko, które raczej z wyglądu tradycyjnych pierogów nie przypominają. Każdy z pewnością zna je z dzieciństwa. Przepis na dobre pierogi leniwe powinien zawierać możliwie jak najmniej mąki, wtedy kluski będą miękkie i pulchne. Najczęściej podawane są ze śmietaną i cynamonem lub cukrem, masłem i bułką tartą. Ja natomiast postanowiłam przygotować je na bogato... z prażonymi na miodzie czereśniami, dodatkiem orzechów włoskich i odrobiną kardamonu. Wspaniała propozycja na kolację lub deser, a także obiad dla osób, które lubią obiady na słodko 😉



Składniki:

Pierogi leniwe:
  • ok. 700 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 1 kg czereśni
  • 50 g orzechów włoskich
  • szczypta kardamonu

Wykonanie:

Twaróg przeciskamy przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 3-4 części i z każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucamy porcjami przygotowane kluski. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Czereśnie myjemy, usuwamy szypułki, każdą czereśnię przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy połówki czereśni, orzechy i szczyptę kardamonu. Prażymy do momentu, aż owoce lekko zmiękną.

Ugotowane pierogi leniwe wyławiamy cedzakiem, wykładamy na talerz i podajemy z prażonymi czereśniami.








20 komentarzy:

  1. Na takie pierożki bardzo chętnie do Ciebie przyjadę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, lubię leniwe, a z takimi czereśniami to dopiero pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie całość wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Uwielbiam właśnie takie sezonowe owocami :)

      Usuń
  5. Jakoś nie jadłam jeszcze pierogów leniwych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubisz dania na słodko to polecam spróbować :)

      Usuń
  6. O! To jest to, na co mamy największą ochotę <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Prażone czereśnie to dla mnie coś nowego, takie prawie karmelizowane;) Muszę kiedyś tak spróbować, bo leniwe po prostu uwielbiam!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w tym stylu, tylko zamiast cukru jest miód ;)

      Usuń
  8. Nigdy bym nie wpadła, że można zrobić pierogi leniwe z prażonymi czereśniami. Te prażone czereśnie to wspaniały pomysł, aż nabrałam ochotę by je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Z czereśniami naprawdę smakują rewelacyjnie :)

      Usuń
  9. Uwielbiam leniwe, ale prażonych czereśni jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger