wtorek, maja 15, 2018

GRYCZANA TARTA SERNIKOWA Z OWOCAMI

Fantastyczna tarta bezglutenowa z mąki gryczanej, wypełniona sernikiem na zimno, z dodatkiem truskawek i borówek oraz galaretką krystaliczną. Masa sernikowa wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem jogurtu greckiego zamiast śmietanki kremówki, dzięki temu jest mniej kaloryczna, a w smaku delikatna i rozpływająca się w ustach. Jeżeli chodzi o spód gryczany to dla mnie jest on bezkonkurencyjny i o niebo lepszy od pszennego, a również i zdrowszy. Tarta nie jest przesłodzona, a jedynie lekko słodka, dzięki temu czuć smak owoców i prawdziwego sera - słodzona jest erytrolem z niewielkim dodatkiem cukru z wanilią ( + słodka galaretka 😉). Kawałek takiej tarty to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! 



Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki erytrolu/ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 4-5 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
  • 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka)
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
Dodatkowo:
  • ok. 250 g truskawek
  • ok. 100 g borówek
  • galaretka krystaliczna cytrynowa

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, pokrojone w małą kostkę masło, erytrol/ksylitol i proszek do pieczenia oraz dodajemy jajko i wodę. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 min.
Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty (średnica ok. 30 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Studzimy.
Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę.
Zagotowujemy około 400 ml wody i we wrzątku rozpuszczamy galaretkę krystaliczną. Chłodzimy.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy.
Truskawki i borówki myjemy, osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.
W misce miksujemy twaróg sernikowy z jogurtem greckim oraz cukrem z wanilią i erytrolem/ksylitolem. Do wystudzonej żelatyny rozpuszczonej w mleku dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanego twarogu, mieszamy i całość wlewamy porcjami do masy serowej, cały czas miksując.
Gotową masę wylewamy na wystudzony spód gryczany, wyrównujemy. Na wierzchu układamy przygotowane wcześniej owoce - truskawki i borówki. Wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie, na masę serową wylewamy schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przechowujemy w lodówce.















16 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie:D
    Daj kawałek!;)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy wszystko co ma w sobie smak gryki <3 Nie mogłybyśmy się od tej tarty oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Też pokochałam mąkę gryczaną, aż się sama dziwie, że wcześniej jej nie znałam ;)

      Usuń
  3. hmm, ciekawe czy by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam w domu mąkę gryczaną, więc wypróbuję przepis na spód. Nabiału nie jem, ale zawsze można wypełnić czymś innym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód z mąki gryczanej wychodzi świetny :)

      Usuń
  5. A mąka gryczana z kaszy niepalonej? Smak nie jest zbyt intensywny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie smak nie jest zbyt intensywny - smakuje rewelacyjne, dla mnie dużo lepiej niż z mąki pszennej.
      A z jakiej kaszy to nie wiem - mąka jest z firmy Incola

      Usuń
  6. Bardzo smakowicie wygląda, mniamm 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Krystaliczna galaretka sprawdza się idealnie w takich tartach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Krystaliczna galaretka jest świetna :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger