poniedziałek, kwietnia 16, 2018

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z FASOLI

Zdrowe i smaczne muffinki bezglutenowe... czekoladowe z fasoli i dodatkiem suszonej żurawiny, bez mąki oraz dodatku białego cukru. Wilgotne w środku i mocno czekoladowe a'la brownie - w smaku nie za słodkie, a wręcz wytrawne za sprawą dużej ilości kakao naturalnego. Do tego błyskawiczne w przygotowaniu - wszystkie składniki miksujemy blenderem i do piekarnika. Przepis ten nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i z pewnością każdemu się uda. Warto taką muffinkę mieć pod ręką, gdy najdzie ochota na "coś" słodkiego 😉 Idealne jako przekąska na wynos - do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Można sobie pozwolić na nią nawet na diecie odchudzającej. Bo dieta wcale nie musi wymagać dużych poświęceń i rezygnacji z małych przyjemności. Dzięki Naturhouse przekonasz się, że odchudzanie może być proste!



Składniki:
(około 20 szt.)
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 4 jajka
  • 1 duży banan
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 2%
  • 2 łyżki masła klarownego
  • 20 kropli słodzika Pecva (dostępny w Naturhouse)
  • 6-8 łyżek kakao naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść suszonej żurawiny

Wykonanie:

Fasolę czerwoną odsączamy z zalewy i przepłukujemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą. Fasolę przenosimy do miski, dodajemy jajka oraz banana pokrojonego w plasterki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny, masło klarowane, kakao, proszek do pieczenia oraz słodzik Pecva. Wszystko dokładnie blendujemy. Dodajemy garść żurawiny suszonej i mieszamy całość łyżką. Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy 30-35 min. w temp.150 stopni. Studzimy.







Użyty w przepisie SŁODZIK PECVA dostępny jest we wszystkich Centrach Dietetycznych Naturhouse:

Słodzik w płynie PECVA  zawiera wyciąg ze stewii. 8-10 kropli zastępuje 1 łyżeczkę zwykłego cukru. Jest to alternatywa dla osób, które nie wyobrażają sobie herbaty czy kawy bez cukru.
Doskonale nadaje się nie tylko do słodzenia napojów, ale także do deserów i ciast, zastępując w ten sposób biały cukier.
Stewia to słodzik ok. 300 razy słodszy od cukru, który nie powoduje próchnicy, nie podnosi poziomu cukru we krwi i może być używany przez diabetyków.





Nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Marzysz o idealnej sylwetce, ale do końca nie jesteś zdecydowany/a na podjęcie kuracji odchudzającej, bo obawiasz się, że nie dasz rady wytrwać na diecie? Nie bój się! Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji dietetycznej w Centrum Dietetycznym Naturhouse i przekonaj się, że każda kuracja jest dobierana indywidualnie, podczas której nie odczuwa się głodu, a nawet jest w niej miejsce na zdrowe słodkości, jak np. te czekoladowe muffinki z fasoli i wiele innych...



 

18 komentarzy:

  1. Piekłam ciasto z fasoli, mufinki przynajmniej są bardziej podzielne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można też z tego przepisu ciasto upiec, ale muffinkę wygodniej wziąć na wynos ;)

      Usuń
  2. Robiłam ale nieco inny był przepis. Dzieci nie zorientowały się, że są z fasoli ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też nikt się nie zorientował, że są z fasoli ;)

      Usuń
  3. Zawsze chciałam zrobić jakieś ciacho z fasoli :D A Twoje babeczki to mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis. Chętnie zapakowałabym je do lunchboxu. Będą idealne na drugie śniadanie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłoby się taką babeczkę jeszcze na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też jeszcze na ciepło poszły w ruch :D

      Usuń
  6. Kuszące są te słodkości z fasoli, ja jeszcze nigdy się na przygotowanie takich nie odważyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam zrobić bo fasoli w ogóle nie czuć :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger