OWOCOWA PIZZA Z KASZTANOWĄ KRUSZONKĄ

Pizza z owocami? Czemu nie! Ale nie jest to taka zwykł pizza, a bezglutenowa - z mąki ryżowej oraz owsianej. Do tego kruszonka z płatków kasztanowych, no i oczywiście owoce - u mnie: jabłka oraz mango. Do tej pizzy, oprócz jabłek i mango, pasują również inne owoce, jak: borówki, maliny, truskawki, gruszki czy brzoskwinie, więc z pewnością każdy znajdzie jakiś owoc dla siebie. Pizza nie jest słodka, więc spokojnie mogą sięgnąć po nią osoby na diecie lub dbające o linię. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci, ale i nie tylko 😉 



Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki z brązowego ryżu Radix-Bis
  • 1 szklanka mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 mango
  • 2 jabłka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • garść orzechów włoskich
Kruszonka:

Wykonanie:

Ciasto:
Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.
W misce mieszamy mąkę ryżową z mąką owsianą, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Dodajemy zaczyn, jajko, syrop klonowy oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdy ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę ciepłej wody, a gdy zbyt klejące to dodajemy mąki owsianej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie, ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy kształt koło o średnicy około 30 cm.

Nadzienie:
Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mango obieramy ze skóry, usuwamy pestkę i również kroimy w kostkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Czekoladę gorzką kroimy w drobną kostkę.
Na przygotowany spód pizzy wykładamy kawałki jabłka oraz mango i posypujemy posiekanymi orzechami oraz czekoladą.

Kruszonka:
Do rozdrabniacza wsypujemy płatki z kasztanów i dodajemy olej kokosowy oraz syrop klonowy. Blendujemy, aż składniki się połączą. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę owsianą oraz cynamon i wyrabiamy kruszonkę w dłoniach.
Gotową kruszonką posypujemy owoce na pizzy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 min. Podajemy na ciepło lub zimno.













* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis



Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny