Czekoladowe muffinki z fasoli
Zdrowe i smaczne muffinki bezglutenowe... czekoladowe z fasoli i dodatkiem suszonej żurawiny, bez mąki oraz dodatku białego cukru. Wilgotne w środku i mocno czekoladowe a'la brownie - w smaku nie za słodkie, a wręcz wytrawne za sprawą dużej ilości kakao naturalnego. Do tego błyskawiczne w przygotowaniu - wszystkie składniki miksujemy blenderem i do piekarnika. Przepis ten nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i z pewnością każdemu się uda. Warto taką muffinkę mieć pod ręką, gdy najdzie ochota na "coś" słodkiego 😉 Idealne jako przekąska na wynos - do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Można sobie pozwolić na nią nawet na diecie odchudzającej. Bo dieta wcale nie musi wymagać dużych poświęceń i rezygnacji z małych przyjemności. Dzięki Naturhouse przekonasz się, że odchudzanie może być proste!
Składniki:
(około 20 szt.)
Wykonanie:
Użyty w przepisie SŁODZIK PECVA dostępny jest we wszystkich Centrach Dietetycznych Naturhouse:
Słodzik w płynie PECVA zawiera wyciąg ze stewii. 8-10 kropli zastępuje 1 łyżeczkę zwykłego cukru. Jest to alternatywa dla osób, które nie wyobrażają sobie herbaty czy kawy bez cukru.
Doskonale nadaje się nie tylko do słodzenia napojów, ale także do deserów i ciast, zastępując w ten sposób biały cukier.
Składniki:
(około 20 szt.)
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 4 jajka
- 1 duży banan
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 2%
- 2 łyżki masła klarownego
- 20 kropli słodzika Pecva (dostępny w Naturhouse)
- 6-8 łyżek kakao naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść suszonej żurawiny
Wykonanie:
Fasolę czerwoną odsączamy z zalewy i przepłukujemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą. Fasolę przenosimy do miski, dodajemy jajka oraz banana pokrojonego w plasterki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny, masło klarowane, kakao, proszek do pieczenia oraz słodzik Pecva. Wszystko dokładnie blendujemy. Dodajemy garść żurawiny suszonej i mieszamy całość łyżką. Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy 30-35 min. w temp.150 stopni. Studzimy.
Słodzik w płynie PECVA zawiera wyciąg ze stewii. 8-10 kropli zastępuje 1 łyżeczkę zwykłego cukru. Jest to alternatywa dla osób, które nie wyobrażają sobie herbaty czy kawy bez cukru.
Doskonale nadaje się nie tylko do słodzenia napojów, ale także do deserów i ciast, zastępując w ten sposób biały cukier.
Stewia to słodzik ok. 300 razy słodszy od cukru, który nie powoduje próchnicy, nie podnosi poziomu cukru we krwi i może być używany przez diabetyków.
Nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Marzysz o idealnej sylwetce, ale do końca nie jesteś zdecydowany/a na podjęcie kuracji odchudzającej, bo obawiasz się, że nie dasz rady wytrwać na diecie? Nie bój się! Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji dietetycznej w Centrum Dietetycznym Naturhouse i przekonaj się, że każda kuracja jest dobierana indywidualnie, podczas której nie odczuwa się głodu, a nawet jest w niej miejsce na zdrowe słodkości, jak np. te czekoladowe muffinki z fasoli i wiele innych...
* Wpis powstał we współpracy z Natur House
kusząco wyglądają
OdpowiedzUsuńI są pyszne :)
UsuńPiekłam ciasto z fasoli, mufinki przynajmniej są bardziej podzielne.
OdpowiedzUsuńMożna też z tego przepisu ciasto upiec, ale muffinkę wygodniej wziąć na wynos ;)
UsuńRobiłam ale nieco inny był przepis. Dzieci nie zorientowały się, że są z fasoli ;)
OdpowiedzUsuńU mnie też nikt się nie zorientował, że są z fasoli ;)
UsuńPyszne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle smakowite te muffinki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZawsze chciałam zrobić jakieś ciacho z fasoli :D A Twoje babeczki to mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Polecam zrobić :)
UsuńCiekawy przepis. Chętnie zapakowałabym je do lunchboxu. Będą idealne na drugie śniadanie do pracy :)
OdpowiedzUsuńDo lunchboxu są idealne :)
UsuńZjadłoby się taką babeczkę jeszcze na ciepło :)
OdpowiedzUsuńU mnie też jeszcze na ciepło poszły w ruch :D
UsuńKuszące są te słodkości z fasoli, ja jeszcze nigdy się na przygotowanie takich nie odważyłam :)
OdpowiedzUsuńZachęcam zrobić bo fasoli w ogóle nie czuć :)
UsuńWygladaja przepysznie i chcialabym srobowac, ale mam pytanie ile gram miala taka jedna puszka fasoli? Bo puszka puszce nie rowna :)
OdpowiedzUsuń400 g taka puszka standardowa 😉
UsuńWitam :) czym można ewentualnie zastąpić słodzik PECVA?
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńMożna zastąpić ksylitolem lub erytrolem (1-2 łyżki) lub po prostu dać więcej 1 banana więcej ;)