TORCIK FERRERO ROCHER

Z okazji Dnia Kobiet powstał torcik Ferrero Rocher. Co prawda, to ja go musiałam upiec, ale od męża dostałam piękne kwiaty i wino z dedykacją, więc pieczenie już mu oszczędziłam 😉
Torcik Ferrero Rocher to połączenie czekolady i orzechów, które znajdują się zarówno w cieście, jak i w masie. To ten rodzaj ciasta od którego ciężko się oderwać. Nie jest zbyt słodkie i po zjedzeniu jednego kawałka chętnie sięgamy po kolejny. Smakuje wyśmienicie! Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Trochę czasochłonny, bo trzeba poczekać na schłodzenie ciasta, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Torcik postanowiłam udekorować pralinkami własnoręcznie zrobionymi, ale by oszczędzić sobie pracy można kupić gotowe.
Mmmmm...palce lizać!





Składniki:


Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 szt. pralin orzechowych (u mnie: parlinki Wawel)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa:
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 szt. pralin orzechowych
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
Dekoracja:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych

Wykonanie:


Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę razem z pralinami rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieramy mikserem z letnią rozpuszczoną czekoladą, dodajemy masło orzechowe. Następnie dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i dalej wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Ubite białka delikatnie łączymy z otrzymaną masą czekoladową, mieszając łyżką drewnianą. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy. Przekrawamy na pół.

Masa:
Czekoladę razem z pralinami orzechowymi rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone mieszamy ze zmielonymi orzechami włoskimi. Następnie dodajemy rozpuszczoną, letnią czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Połowę gotowej masy wykładamy na pierwszy krążek, przykrywamy drugim krążkiem. Pozostałą część masy wykładamy na wierzch i boki ciasta.

Dekoracja:
Ciasto można udekorować gotowymi pralinkami Ferrer Rocher.
Ja postanowiłam zrobić własne pralinki kokosowo-czekoladowe:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier puder, kakao i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Orzechy włoskie drobno siekamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w posiekanych orzechach. Gotowe kuleczki układamy na wierzchu ciasta. Na końcu obsypujemy gotowy torcik posiekanymi orzechami.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc w celu schłodzenia. Przechowujemy w lodówce.




  
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!


A tu kwiaty i wino z dedykacją od mojego męża na Dzień Kobiet 💗💗💗


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny