wtorek, marca 06, 2018

TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI

Tarta wytrawna to danie uniwersalne, które można przygotować na obiad, kolację czy wieczór z przyjaciółmi. Może być ona przyrządzona na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim z przeróżnymi dodatkami, zalanymi masą śmietanowo-jajeczną. 
Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów, nie trzeba z nich rezygnować, bo suszone grzyby idealnie sprawdzą się jako nadzienie do tarty. Dodatkowo wodę, w której gotowały się grzyby można wykorzystać, np. do ugotowania zupy lub podlania gulaszu. 
Mimo że danie przyrządzone z kilku prostych składników, to w efekcie końcowym otrzymaliśmy wykwintny obiad lub kolację. Dzięki suszonym grzybom tarta wyszła bardzo aromatyczna i rewelacyjna w smaku!  



Składniki:

Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki śmietany 
Farsz:
  • około 50-70 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyciągamy, wałkujemy i wylepiamy dno oraz boki formy do tarty o średnicy około 25-26 cm. Dno ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.

Farsz:
Suszone grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie przenosimy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą  noc.
Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie co się moczyły, do momentu aż będą miękkie. Grzyby odcedzamy, ale wody nie wylewamy (można ją wykorzystać do przyrządzenia zupy ⇒ przepis wkrótce). 
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z czosnkiem, a następnie wrzucamy pokrojone grzyby. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz sosem sojowym. Podsmażamy całość przez około 5-8 min. i przenosimy na podpieczony spód.
Jajka rozbełtujemy, mieszamy je ze śmietaną i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zalewamy grzyby ułożone na spodzie i wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min.




  
  
  
  





6 komentarzy:

  1. Podobnie jak makarony, każdą tartę zjem ze smakiem:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja - uwielbiam tarty w każdej wersji ;)

      Usuń
  2. Grzybowy farsz jest totalnie w naszym guście :D Musi być pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda, zjadłabym ją z wielką chęcią. I jeszcze ta cebulka w farszu, musi być przepyszna :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, tarta jest przepyszna :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger