środa, marca 28, 2018

CIASTO KRÓLEWSKIE

Ciasto królewskie w kształcie pisanki to taka moja autorska wersja mazurka wielkanocnego. Królewski mazurek urzeka swoim smakiem. Blaty bakaliowe bez dodatku białej mąki, przełożone dżemem z czarnej porzeczki i pokryte masą chałwową. Smak genialny! Słodki smak masy chałwowej równoważony jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Nie ma co tu pisać, trzeba koniecznie spróbować! Odpowiedni na każdą okazję, nie tylko na święta Wielkanocne 😉



Składniki:

Ciasto:

  • 6 białek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 50 g zmielonych biszkoptów
  • szczypta soli

Masa:

  • 125 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 50 g chałwy waniliowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g)


Wykonanie:

Ciasto:
W misce mieszamy: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały i zmielone biszkopty. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i porcjami zmieszane, zmielone bakalie, cały czas miksując. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część ciasta przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy kształt pisanki - max. długość ok. 25 cm, max szerokość ok. 15 cm. Każdy blat pieczemy 35 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy.

Masa:
Śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywno. Chałwę kruszymy i dokładnie mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką.

Na pierwszy wystudzony blat wykładamy dżem i dokładnie rozsmarowujemy go po całej powierzchni. Przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy masę chałwową. Dokładnie rozsmarowujemy ją na bokach i wierzchu. Dekorujemy według upodobania i wkładamy do lodówki. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Rada:

Każdy z blatów możemy ubiec również w prostokątnej blaszce o wymiarach 25 x 35 cm, wtedy podwajamy ilość składników zarówno na ciasto jak i na masę.






P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

8 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger