wtorek, marca 27, 2018

BEZGLUTENOWE BROWNIE

Zdrowe brownie! Bez białej mąki, masła i dodatku cukru. Coś wspaniałego...móc rozkoszować się obłędnym smakiem ciasta bez wyrzutów sumienia. Biała mąka została wymieniona na mąkę migdałową oraz ryżową, masło na olej rzepakowy, a cukier na ksylitol lub ertyrol. Efekt wyszedł zaskakująco pyszny! Ciasto jest mocno czekoladowe i dużo lżejsze od tradycyjnego brownie. Jedyny minus jest taki, że ciasta wychodzi zbyt mało, więc od razu zróbcie podwójną porcję 😉


Składniki:
Polewa:

Wykonanie:

Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej olej rzepakowy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
W misce mieszamy ze sobą mąkę migdałową z mąką ryżową, kakao, sodą oraz solą. Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy, aż powstanie piana, a następnie porcjami dodajemy ksylitol/erytrol, cały czas miksując. Dodajemy czekoladę wymieszaną z olejem, cały czas miksując. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy, aż masa będzie gładka.
Gotową masę wylewamy do formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy.

Polewa: Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z olejem rzepakowym.
Gotową polewę rozsmarowujemy na wierzchu brownie i posypujemy chipsami kokosowymi.















10 komentarzy:

  1. Ale apetyczne to Twoje brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej kombinacji jeszcze nie jadłam...zapewne smakuje doskonale!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest rewelacyjny! W sumie w ciągu tygodnia piekłam go już 3 razy :D

      Usuń
  3. Ale bosko wygląda :) Ślinka cieknie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę kupić mąkę migdałową!

    OdpowiedzUsuń
  5. W środku wygląda tak, że aż dech zapiera <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger