niedziela, lutego 04, 2018

RURKI FRANCUSKIE Z PASTĄ JAJECZNĄ

Rurki kojarzą nam się głównie ze słodkimi deserami, ale ja mam dzisiaj przepis na całkiem coś innego... rurki na sposób wytrawny, a mianowicie rurki z ciasta francuskiego z czarnuszką, nadziane pastą jajeczną z koperkiem. Świetna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, a także wzbudzi zainteresowanie gości na wielkanocnym stole. Zaletą jest także to, że są proste w wykonaniu i mało pracochłonne - potrzebujemy zalewie 30 minut! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po zrobieniu.  
Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na szybką, świąteczną (i nie tylko) przekąskę to koniecznie wypróbujcie ten przepis!



Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 4 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 1 białko 
  • czarnuszka (do posypania)
  • masło (do posmarowania foremek)

Wykonanie:

Foremki do rurek smarujemy masłem. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na paski o grubości około 1,5 cm.  Ciasto nawijamy na foremkę do rurek na zakładkę, zaczynając od węższej strony. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-17 min.
Studzimy, a następnie delikatnie usuwamy foremki.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy z skorupki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek, majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy dokładnie, do połączenia składników. 
Zimne rurki nadziewamy gotową pastą jajeczną.





  

6 komentarzy:

  1. świątecznie u Ciebie już :) Świetna przystawka, ja nie dodawałam nigdy koperku do pasty jajecznej, a go uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie koperek zawsze obowiązkowo ;) Czas leci szybko i zanim się obejrzymy będą święta :D

      Usuń
  2. Ciasto francuskie lubie tylko na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To szkoda, u mnie ciasto francuskie w każdej postaci :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger