Rurki francuskie z pastą jajeczną

Rurki kojarzą nam się głównie ze słodkimi deserami, ale ja mam dzisiaj przepis na całkiem coś innego... rurki na sposób wytrawny, a mianowicie rurki z ciasta francuskiego z czarnuszką, nadziane pastą jajeczną z koperkiem. Świetna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, a także wzbudzi zainteresowanie gości na wielkanocnym stole. Zaletą jest także to, że są proste w wykonaniu i mało pracochłonne - potrzebujemy zalewie 30 minut! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po zrobieniu.  
Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na szybką, świąteczną (i nie tylko) przekąskę to koniecznie wypróbujcie ten przepis!



 Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 5-6 jajek
  • 1 pęczek koperku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 1 białko 
  • czarnuszka (do posypania)
  • masło (do posmarowania foremek)


Wykonanie:

Foremki do rurek smarujemy masłem. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na paski o grubości około 1,5 cm.  Ciasto nawijamy na foremkę do rurek na zakładkę, zaczynając od węższej strony. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-17 min.
Studzimy, a następnie delikatnie usuwamy foremki.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy z skorupki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek, majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy dokładnie, do połączenia składników. 
Zimne rurki nadziewamy gotową pastą jajeczną.







Komentarze

  1. świątecznie u Ciebie już :) Świetna przystawka, ja nie dodawałam nigdy koperku do pasty jajecznej, a go uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie koperek zawsze obowiązkowo ;) Czas leci szybko i zanim się obejrzymy będą święta :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. To szkoda, u mnie ciasto francuskie w każdej postaci :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł! ile z tych proporcji wychodzi rurek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! To zależy jakie duże ciasto francuskie kupisz i od wielkości form na rurki - u mnie wyszło 12 szt.

      Usuń
    2. Jeszcze jedna kwestia: czy można przygotować rurki wcześniej? myślałam, żeby upiec w sobotę, schować w metalowy pojemnik i w niedzielę rano przed podaniem włożyć krem.

      Usuń
    3. Niestety ciasto francuskie ma to do siebie, że na drugi dzień mięknie i robi się gumiaste, a takie rurki nie za bardzo smakują

      Usuń
    4. Nawet jak upiekę w sobotę i schowam do szczelnego pojemnika a nadzieję przed podaniem?

      Usuń
    5. Może Pani spróbować upiec w sobotę na wieczór i nadziać w niedzielę rano, ale nie gwarantuję, że będą chrupiące ;)

      Usuń
    6. można upiec w sobote i zostawic w pudełeczku[nie przykrywać]

      Usuń
  5. Chcialam kupic rurki metalowe,lecz nie wiem jakie.Doradz,proszę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł super. Mnie też jakoś do tej pory rurki francuskie zawsze kojarzyły się ze słodyczami. Czas wypróbować Twój przepis. Blog mi się podoba, będę zaglądała częściej, jednocześnie zapraszam do mnie http://katalogsmakow.blogspot.com/ Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na wytrawne rurki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny