środa, lutego 21, 2018

KURCZAK W SOSIE GORGONZOLA (z makaronem)

Kremowy sos serowy we włoskim stylu, o intensywnym smaku... a to za sprawą sera pleśniowego gorgonzola. Gorgonzola to miękki, dojrzewający ser z niebieską pleśnią, który nadaje daniom wyrazistości oraz ostrości. Sos zyskał również wyjątkowego aromatu, dzięki dodatkowi białego, wytrawnego wina. Dla wielbicieli sosów serowych ten sos to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Pasuje zarówno do makaronu, jak i gnocchi. Fantastycznie smakuje zarówno z mięsami, jak i rybami czy warzywami. Ja postanowiłam podać ten sos z kawałkami kurczaka oraz pełnoziarnistym makaronem typu penne. Soczysty kurczak w aromatycznym sosie serowym to dla mnie obiad idealny ❤



Składniki:
  • 3 filety z kurczaka
  • 200 g sera gorgonzola
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 ml bulionu
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • makaron (u mnie: penne pełnoziarnisty)
Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z trzech filetów powinniśmy otrzymać 12 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni. Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.
Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz białe wino. Podgrzewamy przez kilka minut, a na końcu dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola. Mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku pieprzem. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i np. makaronem.













26 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja na obiad:) Ja jestem fanką serów pleśniowych :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne danie, lubię taki sos serowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam włoską kuchnię. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się smacznie, mogłabym zjeść takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bosko...uwielbiam makaron w każdej postaci!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszny i treściwy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie moje smaki. Uwielbiam makaron w sosie gorgonzola:)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię sosy serowe, ale serów pleśniowych nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam :) Ale w sosie to całkiem inaczej smakują niż solo ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger