艣roda, lutego 14, 2018

CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Ciasteczka czekoladowe w kszta艂cie serca idealne na dzisiejsze Walentynki 馃挆馃挆馃挆
S膮 bardzo proste w przygotowaniu- wszystkie sk艂adniki razem ucieramy mikserem, uzyskane ciasto rozwa艂kowujemy i wycinamy ciasteczka. Mo偶na je wykona膰 w kilku wersjach: pojedyncze z polew膮 lub podw贸jne przek艂adane ulubion膮 mas膮. Ja zrobi艂am w trzech wersjach - pojedyncze z polew膮 posypane maczkiem truskawkowym, podw贸jne ma艂e serduszka przek艂adane kajmakiem, podw贸jne ciasteczka z dziurk膮 w kszta艂cie serduszka r贸wnie偶 przek艂adane kajmakiem. S膮 pyszne- mocno czekoladowe! Znikn臋艂y w mgnieniu oka 馃槈


Sk艂adniki:
  • 130 g mas艂a
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 szklanki m膮ki pszennej
  • 2 艂y偶ki kakao
  • 2 艂y偶eczki sody
  • szczypta soli
  • puszka kajmaku
  • maczek truskawkowy Delecta
Polewa:
  • 3 艂y偶ki wody
  • 3 艂y偶ki cukru pudru
  • 2 艂y偶ki kakao

Wykonanie:

W misce 艂膮czymy przesian膮 przez sitko m膮k臋 pszenn膮, sod臋, s贸l i kakao. Czekolad臋 gorzk膮 topimy w k膮pieli wodnej. Mi臋kkie mas艂o ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, nast臋pnie dodajemy stopniowo jajka, a na ko艅cu rozpuszczon膮 czekolad臋. Ca艂y czas ucieramy mikserem. Nast臋pnie, nie przerywaj膮c ucierania, stopniowo dodajemy sk艂adniki suche. Gotowe ciasto przek艂adamy na stolnic臋 i wyrabiamy. Rozwa艂kowujemy je na grubo艣膰 ok. 0,5 cm i wycinamy serduszka za pomoc膮 foremek do wykrawania r贸偶nej wielko艣ci:
1) wycinamy serduszka wielko艣ci ok. 7 cm - ok. 8-10 szt.
2) wycinamy serduszka wielko艣ci ok. 7 cm - ok. 20 szt., a w ok. 10 szt. w du偶ych serduszkach wycinamy ma艂e serduszka wielko艣ci ok. 3 cm, kt贸re r贸wnie偶 wykorzystujemy. Mo偶emy serduszka du偶e ca艂e i te z dziurk膮 piec osobno lub przed pieczeniem mo偶emy je sklei膰.
Gotowe ciasteczka uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Pieczemy oko艂o 15-20 min. w temp. 170 stopni. Studzimy.
Przygotowujemy polew臋: w garnku podgrzewamy wod臋, rozpuszczamy w niej cukier puder i zagotowujemy. 艢ci膮gamy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.
Polew膮 pokrywamy 8-10 szt. pojedynczych ciasteczek i posypujemy je truskawkowym maczkiem.
Mas臋 kajmakow膮 mieszamy. Wyk艂adamy j膮 na ok. 10 szt. du偶ych serduszek i przykrywamy serduszkiem z dziurk膮 w 艣rodku. Kajmak wyk艂adamy r贸wnie偶 na ma艂e serduszko i przykrywamy drugim ma艂ym serduszkiem. Gdy piekli艣my du偶e serduszka sklejone z serduszkami z dziurk膮 kajmakiem wype艂niamy ow膮 dziurk臋.

  


P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

12 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger