piątek, stycznia 19, 2018

KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI (z indyka)

Kotlet mielone to klasyka polskiej kuchni. Ale nawet najlepsze danie po jakimś czasie się nudzi i szuka się przeróżnych modyfikacji. I taką właśnie modyfikacją tradycyjnych kotletów mielonych są kotlety mielone z indyka z pieczarkami. Są bardzo delikatne w smaku i lżejsze od tych tradycyjnych. Ja osobiście wolę kotlety z indyka, bo nie czuję się po nich ociężała. Mięso z indyka jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie kotlety to zdrowsza alternatywa dla mielonych wieprzowych czy wołowych. Dodatek pieczarek wzbogaca smak kotletów, dzięki temu są naprawdę rewelacyjne!



Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Panierka:
  • 1-2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz sosem sojowym i smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Studzimy.
Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała.
Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajka, spęczniałą bułkę tartą, siemię lniane oraz pieczarki z cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi.
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugi wysypujemy bułkę tartą.
Z otrzymanej masy formujemy kotlety i obtaczamy je najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
Najczęściej podajemy z ziemniakami i surówką.


  



24 komentarze:

  1. bardzo fajnie wyglądają. Na pewno też smakują świetnie. Masz racje, często szuka się modyfikacji tych tradycyjnych dań. No ile można jeść w kółko to samo? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chodzi o jedzenie jestem bardzo wybredna i szukam cały czas nowych smaków bo nie lubię jeść w kółko tego samego :)

      Usuń
  2. Lubię tę wersję kotletów, tylko ja robię osobno farsz z pieczarek, cebuli i żółtego sera i nadziewam nim kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie, zrobię takie kotleciki

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam właśnie mięso z indyka i nie wiedziałam co z nim zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięso z indyka jest naprawdę pyszne, więc te kotleciki to na pewno miazga :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, kotleciki są przepyszne :) Dla mnie mięso z indyka jest najlepsze :)

      Usuń
  6. Pysznie wyglądają. Zjadła bym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne i bardzo smakowite kotlety :) Oj, zjadłabym ;) <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger