wtorek, stycznia 30, 2018

FRANCUSKIE ŚLIMACZKI

Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza. Jest ono na tyle uniwersalne, że możemy wyczarować z niego zarówno słodkie, jak i wytrawne smakołyki.
Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków!



Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego świeżego
  • 1 duża gruszka
  • 1 op. sera pleśniowego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ser pleśniowy również kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy całe jajko, wiórki kokosowe,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i wykładamy na nim równomiernie gotowy farsz. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min. w temp. 200 stopni.
Podajemy na ciepło lub na zimno.




18 komentarzy:

  1. takich nigdy nie jadłam, ja robię zazwyczaj z salami pieczarkami i serem lub plecionkę z kurczakiem . spróbuję Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach takie smakołyki mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy słodkie wersje ale wytrawne tą są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie częściej rządzą wersje wytrawne :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ochydne! Jak w ogóle można coś takiego jeść!!!

      Usuń
    2. Warto wcześniej spróbować, zanim się napisze komentarz ;)

      Usuń
  5. Świetna przekąska, zwłaszcza na imprezy domowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie sprawdzają się znakomicie na każdych imprezach :)

      Usuń
  6. Tez uwielbiam przekąski z ciasta francuskiego na imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są najlepsze! i szybie w przygotowaniu :)

      Usuń
  7. nie mogę się przekonać do gruszki w posiłkach; ) lubię tylko te świeże, twarde z drzewa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś się przekonasz, z czasem smaki się zmieniają ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger