wtorek, stycznia 16, 2018

FAWORKI PIWNE

Faworki zwane inaczej chrustem to przysmak, który smaży się przede wszystkim w czasie karnawału i w Tłusty Czwartek ( w tym roku wypada 8 lutego). Tradycyjne faworki wyrabia się z ciasta śmietanowego i smażymy na głębokim tłuszczu. Kształtem przypominają złożoną wstążkę, stąd ich nazwa. Najczęściej wycina się romby i jeden koniec przewija przez wycięty otwór, ale widziałam też proste paski z przewiniętym jednym końcem, dlatego wykonałam oba kształty faworków.
Dziś u mnie nie będzie przepisu na tradycyjne faworki, lecz faworki piwne - kruche i chrupiące, zaledwie z 4 składników! Nie zawierają ani śmietany, ani alkoholu jak w tradycyjnych faworkach i w smaku są dużo lżejsze. Nie trzeba też ciasta długo ugniatać, aby się napowietrzyło, gdyż gazowane piwo załatwi to za nas 😉 Są naprawdę bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do spróbowania...




Składniki:
  • 2-2,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki piwa jasnego
  • 3 łyżki cukru 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

W misce ucieramy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy piwo, sól oraz przesianą przez sito mąkę. Wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je cienko i kroimy radełkiem na romby lub paski około 3 cm x 10 cm. Nacinamy na środku i przewijamy jeden koniec przez otwór. Faworki smażymy w szerokim rondlu, na rozgrzanym oleju do około 180 stopni, z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.











18 komentarzy:

  1. Piwnych jeszcze nigdy nie robiłam. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany ale bym pojadła uwielbiam faworki

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie wolę pączki ;) coś czuję jednak, że mąż by się zachwycił ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wolę pączki, ale raz do roku lubię zjeść faworka ;)

      Usuń
  4. O rany ale ten stosik bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, chętnie schrupałabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na karnawał faworki obowiązkowo, takim piwnych nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, te z piwem są świetne :)

      Usuń
  7. Uwielbiam faworki, ale piwnych jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faworków na piwie nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger