Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 1/2 szklanki płatków migdałowych + płatki do posypania
- 3 szt. kwaskowatych jabłek
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, łączymy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jabłka myjemy, obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Czekoladę gorzką i białą kroimy w drobną kosteczkę. Płatki migdałowe lekko siekamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Następnie wsypujemy wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy posiekane płatki migdałowe, pokrojoną czekoladę gorzką i białą oraz jabłka. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.
P.S.Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Fajne ciasto, chętnie porwałabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńOoo fajne i wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńA do tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu :)
UsuńPyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZnam to pod nazwą bakaliowiec. Muszę się pochwalić, że to było moje pierwsze ciasto, które upiekłem i za pierwszym razem wyszło!
OdpowiedzUsuńSuper! To ciasto jest idealne na naukę pieczenia :)
UsuńSuper ciacho, pierwsze które zaczęłam sama piec :)
OdpowiedzUsuńA ja zaczęłam sama piec od biszkoptu ;)
UsuńBardzo lubimy takie wilgotne ciasta <3
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię bo są smaczne, szybkie i proste :)
Usuńuwielbiam tego typu cista :) na pewno nie raz skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis :)
UsuńWygląda super. Najlepsze jest to, że orzechy i bakalie można tutaj dodawać wedele życzenia albo przekonań :)
OdpowiedzUsuńJasne!
Usuń