piątek, grudnia 22, 2017

EKSPRESOWY PIERNIK (przepis uniwersalny)

Święta bez piernika to nie święta 😉 Piernik to podstawa! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt - czekam na niego przez cały rok. Przepisów na pierniki jest mnóstwo - od staropolskich, dojrzewających po szybkie i ekspresowe. U mnie właśnie znajdziecie przepis na ekspresowy piernik, który nie wymaga użycia miksera, a jego wykonanie zajmuje nie więcej niż 15 minut! resztę zrobi piekarnik. Możecie go nawet wykonać w dzień Wigilii. Przepis jest na tyle uniwersalny, że możemy wykonać z niego zarówno piernik, jaki i muffinki czy ciasteczka piernikowe. Dodatek czekośliwki do ciasta sprawia, że piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny, a gdy się piecze w piekarniku zapach jest zniewalający... Polecam!



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 słoiczek czekośliwki (ok. 200 g)
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • posypka dekoracyjna

Wykonanie:

Masło topimy w rondelku i studzimy.
W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce za pomocą rózgi/trzepaczki łączymy ze sobą jajka oraz maślankę. Dodajemy miód oraz czekośliwkę, a na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Polewa: Czekoladę gorzką topimy razem z masłem w kąpieli wodnej.

I - PIERNIK
Gotową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 min. Studzimy. Na wystudzonym pierniku rozprowadzamy polewę czekoladową, a wierzch zdobimy posypką dekoracyjną.

II - MUFFINKI
Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Studzimy. Wystudzone muffinki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną.

III - CIASTECZKA PIERNIKOWE
Gotową masę wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 min. Studzimy. Po wystudzenia, za pomocą wykrawacza do ciastek, wycinamy dowolne, świąteczne kształty. Gotowe pierniczki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną.

Rada:

Gdy nie mamy w domu czekośliwki i nie możemy jej kupić w sklepie to dodajemy 200 g powideł śliwkowych plus 2 łyżki kakao lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady.













14 komentarzy:

  1. bez piernika nie ma świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie - piernik musi być obowiązkowo ;)

      Usuń
  2. Wygląda super :) Ja dopiero pierwszy raz w tym roku robiłam piernik i chyba będę podtrzymywać tę tradycję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super piernik, piękny i bardzo świąteczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wręcz BOSKO ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Smakuje równie pysznie co wygląda :)

      Usuń
  5. My też dałyśmy radę zrobić tylko taki ekspresowy piernik :D I właśnie dojadamy resztki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w tym roku były dwa pierniki - mój ten ekspresowy i mojej mamy staropolski :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger