EKSPRESOWY PIERNIK (przepis uniwersalny)

艢wi臋ta bez piernika to nie 艣wi臋ta 馃槈 Piernik to podstawa! Nie wyobra偶am sobie bez niego 艣wi膮t - czekam na niego przez ca艂y rok. Przepis贸w na pierniki jest mn贸stwo - od staropolskich, dojrzewaj膮cych po szybkie i ekspresowe. U mnie w艂a艣nie znajdziecie przepis na ekspresowy piernik, kt贸ry nie wymaga u偶ycia miksera, a jego wykonanie zajmuje nie wi臋cej ni偶 15 minut! reszt臋 zrobi piekarnik. Mo偶ecie go nawet wykona膰 w dzie艅 Wigilii. Przepis jest na tyle uniwersalny, 偶e mo偶emy wykona膰 z niego zar贸wno piernik, jaki i muffinki czy ciasteczka piernikowe. Dodatek czeko艣liwki do ciasta sprawia, 偶e piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny, a gdy si臋 piecze w piekarniku zapach jest zniewalaj膮cy... Polecam!




Sk艂adniki:
  • 2 szklanki m膮ki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g mas艂a
  • 1 szklanka ma艣lanki
  • 3 艂y偶ki miodu
  • 1 s艂oiczek czeko艣liwki (ok. 200 g)
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 1 艂y偶eczka sody
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 艂y偶ka mas艂a
  • posypka dekoracyjna




Wykonanie:

Mas艂o topimy w rondelku i studzimy.
W misce mieszamy sk艂adniki suche: m膮k臋 przesian膮 przez sito, cukier puder, przypraw臋 do piernika, sod臋 oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce za pomoc膮 r贸zgi/trzepaczki 艂膮czymy ze sob膮 jajka oraz ma艣lank臋. Dodajemy mi贸d oraz czeko艣liwk臋, a na ko艅cu dodajemy roztopione i wystudzone mas艂o. Mieszamy r贸zg膮 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Nast臋pnie do sk艂adnik贸w mokrych dodajemy porcjami sk艂adniki suche i wszystko mieszamy za pomoc膮 drewnianej 艂y偶ki.
Polewa: Czekolad臋 gorzk膮 topimy razem z mas艂em w k膮pieli wodnej.

I - PIERNIK
Gotow膮 mas臋 wyk艂adamy do formy wy艂o偶onej papierem do pieczenia i wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na oko艂o 50 min. Studzimy. Na wystudzonym pierniku rozprowadzamy polew臋 czekoladow膮, a wierzch zdobimy posypk膮 dekoracyjn膮.

II - MUFFINKI
Gotow膮 mas臋 wyk艂adamy do papilotek na muffinki, zajmuj膮c 3/4 jej obj臋to艣ci. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko艂o 20 min. Studzimy. Wystudzone muffinki polewamy polew膮 czekoladow膮 i zdobimy posypk膮 dekoracyjn膮.

III - CIASTECZKA PIERNIKOWE
Gotow膮 mas臋 wylewamy na du偶膮 blach臋 z piekarnika wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko艂o 15-20 min. Studzimy. Po wystudzenia, za pomoc膮 wykrawacza do ciastek, wycinamy dowolne, 艣wi膮teczne kszta艂ty. Gotowe pierniczki polewamy polew膮 czekoladow膮 i zdobimy posypk膮 dekoracyjn膮.

Rada:
Gdy nie mamy w domu czeko艣liwki i nie mo偶emy jej kupi膰 w sklepie to dodajemy 200 g powide艂 艣liwkowych plus 2 艂y偶ki kakao lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady.











Komentarze

  1. bez piernika nie ma 艣wi膮t ;)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wygl膮da super :) Ja dopiero pierwszy raz w tym roku robi艂am piernik i chyba b臋d臋 podtrzymywa膰 t臋 tradycj臋 :D

    OdpowiedzUsu艅
  3. Super piernik, pi臋kny i bardzo 艣wi膮teczny :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Wygl膮da wr臋cz BOSKO ❤❤❤

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 :) Smakuje r贸wnie pysznie co wygl膮da :)

      Usu艅
  5. My te偶 da艂y艣my rad臋 zrobi膰 tylko taki ekspresowy piernik :D I w艂a艣nie dojadamy resztki :D

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. U mnie w tym roku by艂y dwa pierniki - m贸j ten ekspresowy i mojej mamy staropolski :)

      Usu艅
  6. Dzien dobry, czy ktos moze mi powiedziec co to jest czekosliwka i gdzie mozna to kupic? mam powidla sliwkowe, ale moze ktos odpowie na moje pytanie, moze zamiesci zdjecie? Dziekuje i pozdrawiam. Piernik wyglada ciekawie.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Czeko艣liwka to po艂膮czenie powide艂 艣liwkowych z czekolad膮 :)
      Mo偶na kupi膰 firmy 艁owicz lub samemu zrobi膰 - rozpu艣ci膰 czekolad臋 i zmiesza膰 z powid艂ami - na ko艅cu pod przepisem jest rada jak samemu zrobi膰 :)

      Usu艅

Prze艣lij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny