piątek, listopada 10, 2017

ZUPA CURRY Z BATATEM

Tajska zupa curry z batatem, kurczakiem oraz papryką, na mleczku kokosowym... to rozgrzewająca, jesienna zupa pełna aromatów, o kolorze, który z pewnością ożywi jesienne szarości i poprawi nasz nastrój 😉 Jest to wersja łagodna zupy tajskiej, powiedziałabym nawet, że trochę słodkawa za sprawą batata oraz mleczka kokosowego. Osobom chcącym podostrzyć jej smak polecam dodać świeżą papryczkę chili, pokrojoną w plasterki lub półplasterki.
Jej wykonanie zajmuje nie więcej niż 40 minut! Zachęcam do spróbowania 😀


 Składniki:
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 batat
  • 1 papryka czerwona
  • 1 filet z kurczaka
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Batata obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i również kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy fileta z kurczaka i smażymy, aż zetnie się białko mięsa. Dodajemy paprykę oraz bataty i smażymy wszystko przez około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawę curry, doprowadzamy całość do zagotowania i gotujemy przez około 20 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i po zagotowaniu przyprawiamy do smaku sosem sojowym, papryką słodką, chili, pieprzem oraz solą. Gotujemy jeszcze około 5 min. i nalewamy na talerze. 





22 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aromatyczna i treściwa zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna na chłodne jesienne dni. Uwielbiam takie aromatyczne zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, lubię zapach i smak curry.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ja również jestem wielką fanką orientalnych smaków :D

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Bo latem to nawet nie chce się jeść takich zup tylko na jesień i zimę ;)

      Usuń
  7. Wspaniały kolor, prezentuje się rewelacyjnie :) Robiła już różne wersje curry, ale nigdy z batatem :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger