piątek, listopada 17, 2017

CZEKOLADOWE PRALINKI Z INKĄ

Jeżeli chodzi o słodycze, to dla mnie nie ma nic lepszego niż pralinki, a jeszcze jak są domowe i w zdrowszej wersji niż te kupne to już bajka!
Pralinki powstały w sumie spontanicznie. Początkowo miała być to domowa czekolada, ale okazało się, że nie mam już w domu kakao, a mam za to gorzką czekoladę i plan się zmienił... i tak coś dodawałam, mieszałam, próbowałam, blendowałam, a na koniec włożyłam do lodówki i powstały genialne pralinki 👌  Jak dla mnie lepsze od kupnych bo mniej słodkie - robiłam je pod siebie, a że do słodkich osób nie należę 😉, dlatego oprócz gorzkiej czekolady, dla wyostrzenia smaku, dodałam też kawy zbożowej "Inka" (można dodać też zwykłej kawy rozpuszczalnej). Starałam się, aby była to zdrowsza wersja, dlatego nie dodałam cukru tylko erytrytol, choć jakaś ilość cukru jest w czekoladzie i biszkoptach 😉 Suma summarum, wyszły pyszne, choć za ładnie to one nie wyglądają 😜 
Z pewnością jeszcze nie raz powtórzę ten eksperyment...


Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 3 łyżki kawy Inka
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki Słodkiego Eryka (erytrytolu)
  • ok. 180-200 g biszkoptów (dobrej jakości)

Wykonanie:

Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim czekoladę oraz olej kokosowy. Dodajemy kawę Inkę oraz erytrytol i mieszamy do momentu, aż masa będzie jednolita. Biszkopty drobno kruszymy i dodajemy do masy czekoladowej. Następnie całość blendujemy, aż masa czekoladowa będzie gładka. Gotową masą napełniamy foremki do pralinek i wkładamy do lodówki.
Pralinki przechowujemy w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej stają się miękkie.


  
  






26 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo uroczo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadła bym kilka pralinek ze słodkim ''Erykiem'' hahaha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się podoba ta nazwa - taka chwytliwa ;)

      Usuń
  4. Chyba zrobię babci, bo ona bardzo lubi kawę Inkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - są pyszne i jestem pewna, że babci posmakują :)

      Usuń
  5. wyglądają cudownie :) nie ma nic lepszego niż domowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kawa inka zawsze mi smakowała, sądzę więc, że pralnki też by mi przypadły do smaku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzadko jadam pralinki i chociaż wolę inne słodycze, to Twoje domowe wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak dla mnie bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger