sobota, października 21, 2017

ŚWIDERKI DROŻDŻOWE Z SEREM

Dla wielbicieli słodkich śniadań...mięciutkie i pulchne drożdżówki z serem w kształcie świderków. Przypominają mi one szkołę podstawową, kiedy to drożdżówka na drugie śniadanie była obowiązkowa. W sklepiku szkolnym można było kupić takie świderki drożdżowe z serem, polane jeszcze lukrem. Bardzo je lubiłam 😉 Dziś u mnie podobne drożdżówki tylko w wersji mniej słodkiej. Idealne do pracy, szkoły czy na wakacyjny wypad 🚗


Składniki:

Ciasto:
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 250 g sera białego
  • 1 jajko
  • przyprawa do sernika
Dodatkowo:
  • 1 białko

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie: ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz przyprawę do sernika i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na połowie placka rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy drugą połową. Następnie tniemy na paski o długości ok. 20 cm i szerokości 4 cm. Powinno wyjść 10 takich pasków. Każdy z nich skręcamy kilka razy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wierzch smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.






P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

40 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie przyrumienione ;) Ulubione mojej siostry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne:) chodzą za mną od dłuższego czasu i mam nadzieję, że kiedyś zrobię u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią zjadłabym jednego :) Pięknie ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drożdżowe wypieki, a z serem to już poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają pysznie i na pewno też tak smakują . mniamm

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm uwielbiam z serem! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje świderki pyszniutko wyglądają. Muszę kiedyś zrobić takie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale piękne!
    Idealne na niedzielne śniadanie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię drożdżówki z serem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma to jak domowe drożdżówki - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak w wersji mniej słodkiej to tym bardziej nasze klimaty <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają dokładnie jak te z cukierni :) Też ja pamiętam ze szkolnych przerw :) Ostatnio tak wspominałam drożdżówki z makiem, jakoś nie widać ich teraz w cukierniach :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ja też ich nie widzę ani w sklepach, ani w cukierniach :(

      Usuń
  13. Czym można zastąpić przyprawe do sernika?

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudne i bardzo smakowite świderki! <3 Palce lizać! :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger