środa, września 20, 2017

ZUPA DYNIOWA - NAJLEPSZA!

Krem z dyni należy do tych zup, które nie gotuję zbyt często. W sumie jest to zupa sezonowa, którą gotuję 1-2 razy w roku jesienią, gdy jest właśnie sezon na dynię.
Pierwsze moje zupy dyniowe typu krem, kilka lat temu, w ogóle mi nie smakowały. Bardzo długo szukałam idealnego smaku...bo w internecie jest mnóstwo przepisów na zupę dyniową, ale żaden nie przypadł mi do gustu. W każdym czegoś mi brakowało, a że należę do osób upartych i zawsze staram się dojść do perfekcji, to tak kombinowałam, aż w końcu uzyskałam smak, który mnie zachwycił! W sumie to nie tylko mnie 😉
W kremie z dyni najważniejsze są przyprawy i dodatki bo bez nich zupa jest bardzo mdła w smaku. Dlatego u mnie w zupie znajdziecie pełno różnych przypraw jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny i najważniejsze - mleko kokosowe.
Jest to najlepsza zupa dyniowa, jaką jadłam!



Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • groszek ptysiowy

Wykonanie:

Przygotowujemy składniki: Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę oraz dynię i podsmażamy około 5-7 min. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 
Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Ponownie stawiamy garnek na ogniu. Przyprawiamy sosem sojowy, kurkumą, imbirem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Podajemy z groszkiem ptysiowym.


  


16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zupę z dyni. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pestki z dyni, to wszystko, zupki niee.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dyniową z mlekiem kokosowym :) Ta słoneczna zupa zawsze kojarzy mi się z jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  4. KOCHAM dynię! A więc zupka musi być zrobiona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię bardzo podobną i potwierdzam, że lepszej nie ma. Dynia i mleczko kokosowe to duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja ulubiona zupa. W sezonie robię ją bardzo często 😃

    OdpowiedzUsuń
  7. A my kochamy zupy dyniowe i na słodko i wytrawnie, z kluskami czy bez :D Nie ma znaczenia, bo każdą zjemy z ochotą :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger