piątek, września 01, 2017

CURRY Z KALAFIOREM I MORELAMI

Kolejne szybkie i smaczne danie jednogarnkowe o ciekawym, orientalnym smaku...curry z kalafiorem, kurczakiem, morelami i ryżem. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Vege Kociołkowanie", ale został przeze mnie trochę zmodyfikowany. Po pierwsze moje danie nie jest wege bo dodałam do niego filet z kurczaka, a oprócz tego wymieniłam zieloną pastę curry na przyprawę curry oraz dodałam od siebie ryż bo czegoś mi tu brakowało 😉 Z podanych składników wychodzi duża rodzinna porcja - my we dwoje jedliśmy przez 3 dni 😂. 
Danie smakuje naprawdę świetnie! Miłośnicy kuchni orientalnej będą zachwyceni.



Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 małe kalafiory
  • 8 szt. świeżych moreli
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 50 g migdałów
  • 20 g przyprawy curry
  • 2 torebki ryżu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Przygotowujemy składniki: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Migdały kroimy na mniejsze kawałki. Morele myjemy, osuszamy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Kalafiora myjemy i kroimy na małe różyczki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojonego kurczaka. Gdy zetnie się białko mięsa dodajemy imbir, migdały oraz różyczki kalafiora. Intensywnie mieszamy i po około 5 min. dodajemy morele oraz przyprawę curry. Po kilku minutach zalewamy wodą tak, aby cały kalafior znalazł się pod wodą. Gotujemy przez 15 min., co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, dodajemy ryż i gotujemy kolejne 15 min., aż ryż zrobi się  miękki. Na doprawiamy pieprzem oraz solą. Danie powinno być dość gęste.






  

P.S. Ściereczka ze zdjęcia pochodzi ze sklepu TarkaiMiarka.pl:
Ścierka kuchenna: https://www.tarkaimiarka.pl/scierki-reczniki-kuchenne/4018-sciereczka-kuchenna-fresh-bawelna-45x70cm.html

16 komentarzy:

  1. ale połączenie smaków, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie Madziu :) Ciekawi mnie to połączenie z morelami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie morele nie są za bardzo wyczuwalne w tym daniu - myślałam, że bardziej je będzie czuć

      Usuń
  3. Lubię opcje łącznia owoców z warzywami! Coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, podane jak w restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbowałabym tej potrawy, jednakże bez moreli- słodkie dania nie przechodzą mi przez gardło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom to danie nie jest słodkie, a moreli prawie nie czuć bo przyprawa curry ma dość intensywny smak :)

      Usuń
  6. Danie wytrawne z migdałami i morelami? Bardzo ciekawe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super smakuje, a wbrew pozorom morele nie są bardzo wyczuwalne :)

      Usuń
  7. Nie przepadam za curry Ale przepis i bez tego jest Bardzo ciekawy i warty zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger