środa, sierpnia 23, 2017

WĄTRÓBKA W SOSIE PIECZARKOWYM

Wątróbka...jedni jej nienawidzą, inni uwielbiają. A jak jest z Wami?
Ja od najmłodszych lat raczej wątróbkę jadłam, może jej nie ubóstwiałam, ale też nie miałam problemu, aby ją zjeść 😉 Wydaje mi się, że z biegiem lat polubiłam ją bardziej, choć bywają okresy, że nie mogę na nią patrzeć. Oczywiście cały czas piszę tu o wątróbce drobiowej, bo ta wieprzowa raczej mnie nie przekonuje...może dlatego, że nie przepadam w ogóle za wieprzowiną w każdej postaci.
Postanowiłam trochę odczarować tę wątróbkę i wykonać ją w całkiem innej wersji, niż ta znana wszystkim z cebulką lub cebulką i jabłkiem. Podałam ją w śmietanowym sosie pieczarkowym, a do tego ugotowałam ryż i to był super pomysł! W daniu tym wątróbka jest prawie niewyczuwalna, a cała potrawa stała się bardziej wykwintna. Myślę, że jest to smaczny sposób na przemycenie wątróbki 😉



Składniki:
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 30%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka mleka
  • 3-4 łyżki mąki
Wykonanie:

Wątróbkę myjemy, przenosimy do miski i zalewamy mlekiem. Miskę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godz., a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wątróbkę wyciągamy z mleka, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki (każdą wątróbkę kroimy na 2-3 części), a następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wątróbkę. Nie przyprawiamy. Smażymy do momentu, aż wątróbka nie będzie krwista, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Wykładamy na talerz.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelnię, w której smażyła się wątróbka, dolewamy oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek i całość zalewamy śmietanką. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy usmażoną wątróbkę oraz posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-5 min. Doprawiamy do smaku.
Sos możemy podać z ziemniakami, makaronem lub ryżem.


   

   
  

P.S. Ściereczka ze zdjęcia pochodzi ze sklepu TarkaiMiarka.pl:
Ścierka kuchenna: https://www.tarkaimiarka.pl/scierki-reczniki-kuchenne/4018-sciereczka-kuchenna-fresh-bawelna-45x70cm.html


14 komentarzy:

  1. dziś też mam wątróbkę, ale z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczarki- mniamm, ale podrobów w ogóle nie tykam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z podrobów tylko wątróbkę drobiową akceptuję ;)

      Usuń
  3. Fajny sposób na wątróbkę, ja akurat lubię, więc na pewno to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wątróbkę w tej wersji bo smakuje wyjątkowo :)

      Usuń
  4. sos pieczarkowy - mówię tak! :D
    Ekstra pomysł na obiadek :D <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Na taką wątróbkę to ja wpadnę do Ciebie ;) Będę o 13-tej, więc czekaj z obiadem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu trzymałam dla Ciebie tę wątróbkę ;)

      Usuń
  6. wątróbkę to ja kocham od zawsze...szczególnie drobiową:) z pieczarkami jeszcze nie miałam okazji skosztować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. My zawsze wątróbkę bardzo lubiłyśmy i taką wersję zajadałybyśmy ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger